Kreml stupňuje boj proti alkoholismu, vodka zdraží o 30 procent

Ceny vodky kvůli vládnímu nařízení stoupnou i v moskevských hospodách

Ceny vodky kvůli vládnímu nařízení stoupnou i v moskevských hospodách Zdroj: profimedia.cz

Moskva pokračuje v tažení proti ruskému alkoholismu. Vláda opět sáhne k tradiční zbrani a zvýší minimální cenu vodky. Ta příští rok stoupne skoro o 30 procent. Odborníci varují, že kvůli zdražování Rusové svůj oblíbený nápoj nahradí levným a nebezpečným nelegálně vyráběným alkoholem.

Minimální cenu půllitrové lahve silných lihovin, jako je i vodka, chce Kreml v lednu zvýšit ze současných 170 na 199 rublů (ze 107 na 121 korun). Další zdražení má následovat v srpnu, kdy cena stoupne na 220 rublů (136 korun), uvádí vláda na svém webu.

Zdražení vodky se obvykle odrazí na prodeji v obchodech, experti ale varují, že spolu se zdražením stoupá poptávka po nelegálním alkoholu, jeho konzumace může být životu nebezpečná. Zdravotnické výzkumy ukazují, že alkoholismus se podílí na 30 procentech úmrtí v zemi.

Minimální ceny za vodku Rusko zavedlo v roce 2010, od té doby je zvyšuje nejméně jednou za rok. V uplynulých letech vláda také zakázala reklamu na alkoholické nápoje, zvýšila spotřební daň alkohol, omezila prodej alkoholu po 11 hodině večerní a zakázala prodej alkoholických nápojů z kiosků.

Poslanci nyní jednají o návrhu na zvýšení nejnižšího věku pro konzumaci alkoholu ze současných 18 na 21 let. Ruský regulátor trhu navíc chystá tažení proti výrobcům, kteří se nařízeným nejnižším cenám vyhýbají tím, že začali vodku prodávat v lahvích s objemem menším než půl litru, na které se žádné omezení nevztahuje. Podle deníku Rossiiskaja Gazeta úřad navrhuje, aby jejich cena byla stejná jako u půllitrových lahví, čímž je chce úplně vytlačit z trhu.

S alkoholismem obyvatel ruské úřady převážně neúspěšně bojují desítky let. Sovětský prezident Michail Gorbačov se v 80. letech pokusil alkoholismus vymýtit pomocí řady zákazů i ničením vinic, což ho stálo značnou část popularity. O omezení konzumace alkoholu se pokoušeli i další sovětští vůdci a také ruský car Mikuláš II., který na začátku První světové války zavedl prohibici trvající až do roku 1925. Všechny pokusy ale nakonec selhaly kvůli odporu obyvatel a financím. Pro ruské vlády totiž daně a jiné poplatky z prodeje alkoholu vždy znamenaly významnou část příjmů.