Kritika maďarského daňového balíku neutichá, rodiny prý zchudnou

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Schválený velký daňový balík pro rok 2015 způsobuje v Maďarsku nemalý rozruch. „Dává málo, bere hodně,“ charakterizuje ho stručně László Varjú z opoziční Demokratické koalice. „Rodiny budou chudnout, protože za potraviny budou muset zaplatit víc kvůli neměnné rekordní 27procentní DPH i novému poplatku za potravinový dozor. Na potravinách tak bude 33procentní daň,“ podotýká.

Socialisté dodávají, že Maďarsko bude zemí pěti milionů lidí žijících na hraně životního minima. Vláda ale brání balík s tím, že z něj po masových protestech vyňala internetovou daň. V podstatě neměnila ani daňové zatížení mimomzdových benefitů, což původně hrozilo a taktéž vyvolalo protesty.

Mimořádně pobouřená je i komerční televize RTL-Klub. Vláda nestáhla daň z reklamy. Naopak zvedla strop na 50 procent zisku z reklamy. A právě to se dotkne zmíněné stanice s německým majitelem, která to vnímá jako trest za své zpravodajství, jež je nyní v zemi zřejmě k vládě nejkritičtější.

Ohlas vyvolal i pád „pálenkové revoluce“, protože nezdaněné domácí pálení destilátů z ovoce už nebude možné. Do hranice 50 litrů se však bude platit „jen“ tisíc forintů (asi 90 korun) nové daně za litr. Přichází i „mýdlová daň“, tedy rozšíření ekologického poplatku na základní kosmetické výrobky.

Vláda se chlubí akčním programem

Vláda se však zaštiťuje daňovými úlevami pro rodiny, jako by chtěla vykompenzovat negativní dopady daní uvalených na spotřebu. Pomoc novomanželům dokonce nazvala akčním programem.

Oslovená Júlia Tóthová a její budoucí manžel György Parti si však nemyslí, že zvýšení úlevy z deseti na dvacet tisíc forintů ovlivní jejich rozhodnutí mít druhé dítě, což je podmínka úspory. Za efektivní nepovažují ani roční úlevu šedesát tisíc forintů pro novomanžele, kteří vstupují do prvního svazku. Jednotlivci to příliš nepomůže a pro stát to bude zátěž ve výši desítek miliard forintů.