Krize na Blízkém východě nekončí, od prosince zemřelo dalších deset tisíc lidí

Vlajka islámského státu v Iráku

Vlajka islámského státu v Iráku Zdroj: ctk/ap

V bojích v Sýrii zahynulo v prosinci a v lednu 10 tisíc lidí. Podle syrských ochránců lidských práv si tak boje od svého začátku v roce 2011 vyžádaly 210 tisíc mrtvých. Několik útoků je navíc hlášeno z Bagdádu a podle agentury AP při nich zemřelo přes 30 osob.

OSN přestala vydávat bilanci úmrtí v Sýrii, protože informace nemůže potvrdit z místa. Situaci sledují ochránci lidských práv z exilu a ti oznámili, že „od března 2011 zemřelo 210 060 lidí, z nich 10 tisíc loni v prosinci a letos v lednu“. Mezi oběťmi je víc než 65 tisíc civilistů a 10 600 z nich byly děti.

Ramí Abdar Rahmán z vedení ochránců lidských práv řekl, že skutečný počet obětí je bezpochyby vyšší, protože mnoho lidí zůstává dlouhodobě pohřešováno. „Každodenně se dovídáme o lidech, kteří umírají ve vězení po mučení,“ řekl.

Při sobotních atentátech v Bagdádu zahynulo přes 30 lidí a osm desítek osob utrpělo zranění. Jeden z útoků byl spáchán ve východní části města, kde sebevražedný atentátník odpálil nálože na ulici s množstvím obchodů. Zabil tam 22 osob a přes 40 zranil. Při dalším z útoků na tržišti v centru města vybuchly dvě nálože ve vzdálenosti 25 metrů od sebe. O život přišlo 11 lidí a 26 osob utrpělo zranění.

Nejméně čtyři další osoby zemřely při pumovém útoku před tržištěm na jihu města. Irácký premiér Hajdar Abádí tento týden oznámil, že počínaje dneškem ruší noční zákaz vycházení. Vedla ho k tomu lepšící se bezpečnostní situace v hlavním městě, které ale stále není uchráněno teroristických akcí, jako byly ty dnešní.

Nejasný osud zajaté Američanky

Stále nejasný je také osud Američanky Kayly Jean Muellerové, která padla do zajetí radikálů z Islámského státu (IS). Organizace v pátek sice oznámila, že šestadvacetiletá žena byla zabita při jordánském náletu v Sýrii, ale tato informace se stále nepotvrdila. Její rodiče požádali IS, aby se obrátil přímo na ně a aby s jejich dcerou zacházel jako s hostem. Jordánské letectvo podniklo nálety na cíle IS v Sýrii ve čtvrtek, avšak zprávu o zabití Američanky Ammán považuje za propagandu IS.

„Zaslali jsme vám soukromý vzkaz a žádáme vás, abyste se obraceli přímo na nás. Sdělili jste nám, že s Kaylou zacházíte jako s hostem, takže odpovídáte za její bezpečnost a zdraví,“ stojí ve vzkazu rodičů Muellerové pro IS. Jejich dcera odešla v roce 2012 na syrsko-tureckou hranici pracovat s uprchlíky. Unesena byla ze syrského Halabu v roce 2013. Pokud se potvrdí, že byla zabita, je čtvrtým občanem USA, který nepřežil zajetí IS.

Jordánsko třetím dnem pokračovalo v náletech na pozice IS a státní televize o tom informovala jako o dalších útocích na „teroristický gang“ IS. Ministr vnitra Husajn Madžalí řekl v rozhovoru, který otiskl list Ar-Raj, že Jordánsko je odhodláno „smést IS, ať je kdekoli“. Jordánsko znásobilo nálety na IS po zveřejnění videa s upálením jeho pilota, který padl v Sýrii do zajetí radikálů.

Spojené arabské emiráty vysílají do Jordánska letku vlastních vojenských letadel na podporu jordánské operace proti IS. SAE se po zajetí jordánského pilota přestaly účastnit náletů s tím, že je třeba zajistit záchranný tým pro sestřelené piloty a také podporovat irácké sunnity pro nasazení do pozemních bojů proti IS. „Budou mít základnu v Jordánsku, je to velká pomoc a umožní nám zintenzivnit útoky z Jordánska,“ sdělil jordánský vojenský zdroj agentuře Reuters k rozhodnutí SAE.