Kroky centrálních bank vyvolaly strach z inflace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nedávná rozhodnutí americké centrální banky Fed a Evropské centrální banky, které přikročily k další podpoře hospodářství formou pumpování nových peněz, rozvířila obavy z rychlejšího růstu cen. Dluhopisoví investoři zvýšili odhad předpokládané inflace ve Spojených státech na nejvyšší úroveň od roku 2006.

Spotřebitelské ceny v největší světové ekonomice by tak podle tržních očekávání měly v příštích deseti letech růst o 2,73 procenta ročně. Před oznámením třetího kola kvantitativního uvolňování to bylo 2,35 procenta.

Sílící inflační očekávání doprovází rostoucí cena ropy a zlata a oslabující dolar, jelikož investoři „tištění peněz“ vnímají jako vysoké riziko růstu spotřebitelských cen v budoucnu. Už v loňském roce přitom dosáhla průměrná inflace v USA 3,2 procenta, v Evropské unii pak tři procenta. V Česku to bylo „jen“ 1,9 procenta. V srpnu však dosáhla tuzemská míra inflace meziročního tempa 3,1 procenta.

Česká národní banka by proto podle členky bankovní rady Evy Zamrazilové měla přistupovat k dalšímu snižování úrokových sazeb velmi opatrně. „Učinili jsme již dost. Sazby pro podnikání i hypotéky jsou velmi nízko,“ uvedla Zamrazilová pro agenturu Dow Jones Newswires. ČNB snížila sazby na rekordní dno půl procentního bodu v červnu.

Meziroční vývoj inflaceMeziroční vývoj inflace | E15

Minulý měsíc přitom další člen bankovní rady Lubomír Lízal uvedl, že do budoucna nevylučuje ani nulovou sazbu.
Že je třeba uvolňovat měnovou politiku opatrně, dokazují již první dvě kola kvantitativního uvolňování ve Spojených státech, která vedla k neúměrnému zdražení zlata a komodit včetně těch zemědělských, což následně vedlo k růstu cen potravin a sociálním nepokojům v řadě rozvojových zemí.

Fed minulý týden spustil třetí vlnu kvantitativního uvolňování s otevřeným koncem ve snaze nastartovat pracovní trh ve Spojených státech a snížit nezaměstnanost. Prodloužil rovněž očekávané držení rekordně nízkých sazeb až do poloviny roku 2015.

To u investorů vyvolalo obavy, že Fed bude v budoucnu tolerovat dlouhodobě vyšší inflaci. „Neomezená expanze rozvahy Fedu je sice dobrou zprávou pro ekonomiku, ale nese s sebou velké riziko vysoké inflace ve střednědobém horizontu,“ uvedl viceprezident společnosti Brown brother Harriman James Evans.