Kuba nezvládá rekordní počty turistů. Největší nápor ji ale teprve čeká

Projížďky v kabrioletu patří mezi hlavní turistická lákadla na Kubě

Projížďky v kabrioletu patří mezi hlavní turistická lákadla na Kubě Zdroj: Joe Ross via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Stará auta Kubánci neustále opravují
Novinky nabízené v Havaně
Ceny nových vozů Kubánce zklamaly. Jsou neúnosně vysoké
Neuvěřitelně zastaralý autopark slouží i k přepravě potravin
Turistě na Kubě
12
Fotogalerie
Kubu loni navštívilo rekordních 3,5 milionu turistů. V porovnání s předchozím rokem jde o zhruba pětinový nárůst. Přispěli k němu zejména Američané, kteří využívají postupné zlepšování vztahů Washingtonu s Havanou. Karibský ostrov navíc čeká ještě větší nápor cestovatelů z USA v důsledku obnovení pravidelné letecké linky. Již nyní se ale ukazuje kapacita hotelů či letišť jako nedostatečná. Turisté si stěžují na dlouhé fronty při odbavování a potíže se sháněním ubytování.

Někteří lidé se domnívají, že mají poslední šanci vidět Kubu ještě předtím, než ji budoucí příliv návštěvníků definitivně promění. Stejně uvažovala Gisela Hoimanová z Berlína, přesto se dočkala zklamání, když kvůli náporu ostatních turistů neměla například šanci koupit si autobusovou jízdenku do Santiaga na východě ostrova.

„Stáli jsme ve frontě a neustále nás jen posílali od jedné přepážky k druhé. Nemyslím si, že je země připravena na ještě větší množství turistů,“ dodala 46letá Němka pro agenturu Reuters.

Kubánská hotelová síť nabízí celkem jen 63 tisíc hotelových pokojů po celé zemi, a vláda proto chce jejich počet navýšit do pěti let o 22 tisíc. Turistickému průmyslu by rovněž mohly pomoci zahraniční investice, o jejichž přilákání Kuba usiluje.

Živnostníci cítí šanci

„Kapacity turistické infrastruktury jsou plně vytíženy. Od vydávání zavazadel na letišti až po restaurace,“ uvádí Collin Laverty, zakladatel společnosti Cuba Educational Travel, která organizuje pro obyvatele Spojených států zájezdy na Kubu.

Situace se snaží využít drobní podnikatelé. Navyšují ceny a hledjí nové příležitosti k výdělku. Kubánské ženy, které pózují při balení doutníků, si od turistů za jednu fotografii účtují pět dolarů (125 korun). To je pětinásobek toho, co v minulých letech.

Profitují i taxikáři, a to nejen díky poptávce po cestování, ale i zmíněnému nedostatku ubytování. Řidiči v okolí vesničky Viñales a stejnojmenného vyhlášeného údolí například nechávají turisty přespat za deset dolarů (250 korun) přímo ve svém voze.

ViñalesViñales | Wikimedia Commons (public domain)Národní park Viñales patří od roku 1999 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO

Cestovatelský komfort na ostrově ale může ještě zhoršit další zpřístupnění Kuby turistům ze Spojených států po obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi.

Americký prezident Barack Obama se navíc vyslovil pro zrušení obchodního embarga vůči Kubě, které podřizuje zvláštnímu režimu mimo jiné i zájezdy do země .

V současnosti musí Američané vykazovat účel své cesty a zařadit jej do jedné z 12 povolených kategorií (například jako součást náboženských, sportovních či vzdělávacích výměnných pobytů). Od nástupu Obamy do funkce v roce 2009 však americké úřady žádného turistu v souvislosti s cestou na Kubu nepokutovaly, dodává Reuters.