Kubánci očekávají příliv turistů, musejí ale modernizovat služby

Havana, Kuba

Havana, Kuba Zdroj: Profimedia.cz

Nedávný restart vztahů mezi Spojenými státy a Kubou přiláká na ostrov nemalý počet zahraničních návštěvníků, a to nejen z Ameriky. Kuba však není na nápor turistů připravená. Širší nabídka kvalitních služeb v podstatě neexistuje.

Kubánská metropole Havana vypadá na první pohled jako turistický ráj. Neopakovatelná atmosféra koloniálního města, architektonické skvosty a relativně nízké ceny. Při bližším pohledu ale ztrácí svůj lesk. Kvalitních hotelů je málo, nabízené pokoje často ošuntělé a zatuchlé, připojení WiFi drahé a přitom slabé, zákaznický servis lhostejný a jídlo v restauracích průměrné. Problém je i zapůjčení auta, jak popisuje agentura Reuters.

Před Kubou nyní stojí nová výzva. Cestovní kanceláře totiž věří, že zlepšující se vztahy mezi USA a Kubou přilákají stovky tisíc zahraničních turistů. Kuba tak bude muset investovat nemalou sumu do modernizace a rozšíření nabízených služeb.

„V Havaně je asi jenom pět skutečně pěkných hotelů, na které se můžete spolehnout. Investice v sektoru služeb by se musely zvýšit pětkrát až šestkrát,“ míní Collin Laverty, prezident cestovní kanceláře Cuba Educational Travel, který za poslední poslední čtyři roky přivezl na Kubu odhadem pět tisíc zahraničních turistů. „Na Kubě je problém se vším,“ shrnuje Laverty stav kubánského turistického ruchu.

„Pokud si myslíte, že můžete na Kubě očekávat luxusní dovolenou, kde se o vás budou neustále starat, ihned na to zapomeňte,“ popisuje v této souvislosti Bonnie Schinaglová, jedna ze skupiny turistů, která na ostrov přijela krátce po uvolnění kubánsko-amerických vztahů. Podle jejích slov není Kuba pro turisty, kteří očekávají soukromé pláže, lázně a golf.

Kuba na základě dohody s USA propustila 53 politických vězňů
Kuba propustila na svobodu všech 53 politických vězňů, k jejichž osvobození se zavázala v historické dohodě o obnovení diplomatických styků s USA uzavřené koncem loňského roku. S odkazem na nejmenovaného vysokého člena americké administrativy o tom informují zahraniční tiskové agentury. První disidenti opustili brány kubánských věznic už začátkem ledna.
Poslední političtí vězni, jejichž propuštění si Spojené státy vymínily jako jednu z podmínek ukončení více než půl století trvající blokády ostrova, se dostali na svobodu během uplynulého víkendu.

Temná zóna

Podle havanských úřadů mezinárodní cestovní ruch přinesl Kubě v roce 2009 celkem 1,9 miliardy dolarů, přičemž v roce 2013 to už bylo 2,3 miliardy dolarů. Za sledované období se ovšem počet pokojů zvýšil jen o necelé dva tisíce na celkových 52 600.

„Vždycky hostům říkáme, že příjezd na Kubu je jako příjezd do témné zóny. Američané asi na něco takového nejsou zvyklí,“ uvedl Laverty s ohledem na to, že internetové připojení na Kubě prakticky není a platit kartami také není možné všude.

Podle oficiálních údajů Kubu loni navštívily celkem tři miliony turistů, což je o 5,3 procenta více než v roce 2013. V národnostech vedou Kanaďané, který v roce 2013 bylo 1,1 milionu. Následují Britové (méně než 150 tisíc), Němci a Francouzi.

Kubánské ministerstvo cestovního ruchu minulý týden uvedlo, že stát musí pokračovat ve „zvyšování kvality služeb, které nabízí“.

O Kubě čtěte také:

Kuba čeká příliv investic a hospodářský růst, díky usmíření s USA

Spekuluje se o smrti Fidela Castra. Na Kubě roste napětí

Kuba začala propouštět politické vězně

Restart vztahů USA a Kuby možná pošle veterány do garáže