Kubánci vítají historické obnovení vztahů s USA

Kuba (ilustrační foto)

Kuba (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

S radostí uvítali Kubánci překvapivé oznámení začátku opětovného sbližování vztahů mezi USA a Kubou, o němž ve středu informovali prezidenti obou zemí Raúl Castro a Barack Obama. Podle některých kubánských disidentů jde o zradu, které se dopustil americký prezident.

Obyvatelé komunistického ostrova doufají, že jejich země obnoví vztahy se Spojenými státy brzy - a to jim přinese rozšíření obchodu a rozproudění ekonomiky. A to přesto, že 53 let platící embargo zatím zůstává nezměněné.

„Tohle nám otevírá lepší budoucnost,“ řekla 34letá Milagros Díazová, kterou citovala agentura AP. „Něco takového jsme rozhodně potřebovali. Situace tady je velmi zlá a lidé jsou velmi znechucení.“

Čerstvý kyslík na Kubě

Zvony se rozezněly na oslavu a učitelé ukončili výuku už v půlce dne, když prezident Raúl Castro zemi oznámil, že Kuba po více než půl století nepřátelství obnoví vztahy s Washingtonem.

Obyvatelé Havany se shlukli kolem televizí doma, ve školách i v práci, aby si poslechli toto historické oznámení. Děti ve školních uniformách po této zprávě začaly tleskat.

„Pro Kubánce to je jako dávka čerstvého kyslíku, vyslyšené přání. Díky tomuhle překonáme své problémy“ řekl Carlos González, 32letý IT odborník. „Je to pokrok, který otevře cestu k lepší budoucnosti pro obě země.“

Normalizaci vztahů s Kubou podporuje 40 procent Američanů
Američané spíše podporují normalizaci vztahů s komunistickou Kubou. Svědčí o tom průzkum veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura Reuters. I když značné procento dotázaných občanů USA nemá jasno, převaha stoupenců normalizace je zřetelná.
Obama oznámil navázání diplomatických styků s odvěkým nepřítelem ve středu a souběžně s ním kroky k normalizaci oznámil v Havaně i kubánský vůdce Raúl Castro. Obě země si rovněž vyměnily několik dlouhodobě vězněných špionů a Kuba slíbila propustit skupinu asi 50 politických vězňů.
Agentura Reuters výsledky svého průzkumu oznámila dnes, ale anketa byla provedena už v říjnu. Ukázala, že proti navázání přátelských vztahů s Kubou je necelých 20 procent Američanů, zatímco postupnou normalizaci podporuje zhruba dvojnásobek. Asi 39 procent dotázaných nemá na vztahy mezi USA a Kubou jasný názor.

Přísun nového zboží?

Laboratorní technička Victoria Serranová doufá, že tento vývoj bude pro Kubu znamenat přísun nového zboží, protože „život na Kubě je velmi, velmi složitý“. „Hlavně doufám, že se zlepší situace v oblasti potravin a začneme s nimi obchodovat se Spojenými státy, které jsou tak blízko. Teď je pro nás luxus dokonce i cibule,“ dodala.

Někteří kubánští disidenti nicméně vyjádřili nespokojenost, že s nimi americká vláda tento historický krok nekonzultovala. Podle disidenta Guillerma Fariňase jde o „zradu“ amerického prezidenta Baracka Obamy, který, jak tvrdí Fariňas, slíbil, že s kubánskými disidenty bude podobné kroky probírat. A další z aktivistů Antonio Rodiles soudí, že tento krok vysílá „špatné poselství“.

Jiní jsou ale zatím zdrženlivější a uvádějí, že počkají, a uvidí, co středeční oznámení vlastně znamená.