Kubu pohánějí příspěvky ze zahraničí

Havana, Kuba

Havana, Kuba

Jedním ze států, které jsou na penězích od krajanů silně závislé, je také Kuba. Loni jejich příspěvky dosáhly 2,6 miliardy dolarů a podle studie miamské The Havana Consulting Group jsou hnacím motorem rozvoje země. Zhruba stejnou částku obdrželi Kubánci od příbuzných ve formě zboží, například elektroniky nebo oblečení.

„Tyto poukázky na ostrov se dostávají do 62 procent domácností, podporují 90 procent maloobchodního trhu a umožňují zaměstnávat desetitisíce lidí,“ podtrhuje společnost důležitost peněžních toků ve své studii. A porovnává je s dalšími kubánskými zdroji. „Příspěvky za sebou nechaly silný cukrovarnický průmysl s 391 miliony, překonaly turistiku (2,6 miliardy), poskytují více příjmů než vývoz niklu (1,4 miliardy) a farmacie (500 milionů),“ vypočítává v materiálu.

Společnost dodává, že o růst plateb zasílaných na Kubu se dost zasloužil americký prezident Barack Obama, jenž po svém příchodu do Bílého domu zlepšil vzájemné vztahy zemí a uvolnil omezení týkající se posílání peněz z USA.

Poukázky zůstanou pro Kubánce extrémně důležité i do budoucna. Analytici totiž podotýkají, že hospodářské reformy Raúla Castra příliš nefungují.

Alberto de la Cruz: Dokud vládne Castro, byznys na Kubě nemá šanci