Kurdové prý znovu dobyli část Kobani, pomohly nálety Američanů

Kouř nad severosyrským městem Kobani

Kouř nad severosyrským městem Kobani Zdroj: ctk/AP

Boje o Kobani (11. října 2014)
Turecká armáda hlídkuje u města Kobani (11. října 2014)
Boje o Kobani (11. října 2014)
Boje o Kobani (11. října 2014)
Turecká armáda hlídkuje u města Kobani
12
Fotogalerie
Kurdští bojovníci znovu získali kontrolu nad některými částmi severosyrského města Kobani, ovládanými dosud radikály z organizace Islámský stát (IS). Údajně jim k tomu z velké části dopomohly letecké údery USA a jejich spojenců. Američané během posledních dvou dnů podnikli 14 náletů na pozice islamistů u Kobani. Podle nich ale dále hrozí, že město může padnout do rukou radikálů.

Bojovníci kurdských milic YPG, které město už měsíc brání před postupem radikálních islamistů, znovu vstoupili do východních a jihovýchodních částí města. IS nyní prý ovládá už jen pětinu Kobani, ještě nedávno se přitom mluvilo až o čtyřiceti procentech.

„Letecké údery spojenců proti IS jsou v posledních dnech mnohem efektivnější,“ uvedl zástupce Kurdů v obléhaném městě Idris Nasín. „Stále ale potřebujeme další nálety a také zbraně a střelivo, abychom s džihádisty mohli bojovat na zemi,“ dodal.

Americké údery zřejmě zdá zpomalily postup radikálů, ale bezpečnostní situace v Kobani zůstává i nadále křehká. Terčem útoků se stalo mimo jiné 19 budov, dva velitelské posty, tři bojové pozice a tři pozice ostřelovačů. Na zvýšení efektivity útoků má prý zásluhu lepší komunikace mezi USA a kurdskými obránci města.

Lidé na turecko-syrské hranici sledují boje v KobaniLidé na turecko-syrské hranici sledují boje v Kobani | ctk/APLidé na turecko-syrské hranici sledují boje v Kobani (foto: ČTK/AP).

Kvůli nedorozumění dnes pravděpodobně ale zahynulo několik kurdských civilistů ve východní části Kobani. Americké letouny totiž prý zaútočily na dům, v němž se kromě islamistů ukrývalo také několik dalších lidí. Šest z nich, většinou starších kurdských žen, nálet nepřežilo.

Podle nedávného prohlášení zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury se v Kobani stále nachází 500 až 700 civilistů, zejména starších lidí, kteří se nemají z města jak dostat.

Poslední bašta Kurdů
Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic a pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab. Z Kobani a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka přes 180 tisíc lidí.
Podle nové statistiky exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynulo v důsledku bojů o Kobani asi 662 lidí, statistika ale nebere v potaz oběti leteckých útoků. Padlo prý 374 radikálů a 268 členů kurdských milic a kurdských dobrovolníků. Zahynulo údajně také 20 civilistů. Sami Američané tvrdí, že leteckým úderům padlo za oběť několik stovek islamistů.

Velení americké armády ve středu rovněž oznámilo dlouho hledané krycí jméno pro spojenecké bombardování islamistů v Sýrii a v Iráku: „Operation Inherent Resolve“, což se dá přeložit jako Operace Bytostné odhodlání.

Turci mezitím dál pracují na plánech zřízení bezpečné zóny pro uprchlíky. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že by na syrském území v blízkosti tureckých hranic mělo vzniknout zón hned několik, a to v okolí měst Idlib, Halab, Džarábulus, Kobani a Hasaká. Pro tento návrh však Turecko zatím získalo výslovnou podporu jen od Francie.