Kurdové vyhlásí na severu Sýrie federaci. Na mírové rozhovory už nehledí

Kurdské bojovnice

Kurdské bojovnice Zdroj: Lenka Klicperova

Kurdové chtějí na severu Sýrie vyhlásit federaci ve třech oblastech u hranice s Tureckem. Reagují na to, že nebyli pozváni k syrským mírovým rozhovorům, napsala agentura Reuters. Rozhovory byly obnoveny v pondělí v Ženevě a účast Kurdů, kteří bojují proti islámským radikálům, byla jedním z faktorů komplikujících přípravy rokování.

Agentura Reuters hovořila s představitelem kurdského vedení ve městě Kobani Idrísem Nasanem. Prohlásil, že Kurdové vyhlásí federální systém dnes a vezmou tak své záležitosti do vlastních rukou, když byli vyloučeni z politického řešení syrské války.

Spravovat prý budou tři kurdské oblasti u hranice sjednocené nově pod název Federace severní Sýrie. Jejich správa bude zastupovat všechny etnické skupiny, které v těchto oblastech žijí.

Kurdské milice YPG jsou Západem i Ruskem považovány za zdatné účastníky bojů proti radikálům v Sýrii. Turecko je ale řadí k teroristickým skupinám a právě kvůli jejich bojovým úspěchům u hranice Ankara loni vstoupila do syrského konfliktu a obnovila boj proti Straně kurdských pracujících (PKK). Vytrvale také odmítá zapojení Kurdů do syrských mírových rozhovorů.

Syrská vládní delegace v Ženevě zamítla kurdskou federaci
Vedoucí syrské vládní delegace na mírových rozvorech v Ženevě Bašár Džaafarí odmítl plán syrských Kurdů vyhlásit na severu Sýrie autonomní federaci. Před novináři zdůraznil, že smyslem rozhovorů je uchránit územní celistvost Sýrie.

Organizátor jednání, zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, se dnes sešel s vládní delegací. Podle zdrojů ze Ženevy se má ještě dnes setkat i s alternativní opoziční skupinou.

Do Ženevy byla oficiálně vyslána opoziční vyjednávací komise (HNC) a de Mistura s ní jednal v úterý. Obě strany - vláda a HNC - de Misturovi předaly svou představu politického řešení syrské krize. Kurdští zástupci oficiálně pozváni nebyli, ale de Mistura dal najevo, že by zastoupení v rozhovorech mělo pokrýt co nejširší část syrského obyvatelstva.

Džaafarí dnes prohlásil, že „pokusy o rozdělení Syřanů budou neúspěšné“. K dotazu k dnešnímu oznámení Kurdů řekl, že nehodlá komentovat „jednostranná prohlášení, která se neustále objevují“. S de Misturou prý dnes jednal o pronikání „teroristů do Sýrie přes hranice z Turecka, Jordánska a Izraele“.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která marně usilovala o účast v ženevských jednáních. Rusko do poslední chvíle tvrdilo, že bez Kurdů nebude dohoda možná.

Kurdové mají nyní podle Reuters pod kontrolou nepřerušený pás území v délce 400 kilometrů u turecké hranice. Táhne se od syrské hranice s Irákem na východě až k řece Eufrat. Kontrolují také oddělenou část území v oblasti města Afrínu u severozápadní části syrské hranice.

Syrská vláda dala před obnovou ženevských rozhovorů jasně najevo, že nehodlá hovořit o možnosti budoucího federálního uspořádání v Sýrii, ale Rusko, jako hlavní spojenec Damašku, se domnívá, že federace je možná. Kurdové v roce 2012 obývali devět procent syrského území, nyní ho kontrolují 14 procent.

Německý tisk: Po útoku v Istanbulu musíme bojovat proti IS