Kurdové využívají iráckého chaosu, pokládají základy vlastního státu

Příslušníci kurských jednotek pešmerga

Příslušníci kurských jednotek pešmerga Zdroj: U.S. Air Force

Kurdští bojovníci využili oslabení irácké armády a obsadili sporné město Kirkuk. Dlouhodobě nejstabilnější region Iráku, který se nedávno proti vůli Bagdádu pokusil vyvézt ropu, tak pokračuje v pokládání základů samostatného státu.

Irácké jednotky se urychleně stahují z území, které dobyli sunnitští povstalci z hnutí ISIS. Ti po dobytí Mosulu na severu země rychle postupují na Bagdád. Některé opuštěné armádní pozice vzápětí obsadili kurdské ozbrojené síly označované jako pešmegra a Kurdové tak značně rozšířili území, které mají pod kontrolou. Ziskem Kirkuku a jeho ropného bohatství se Kurdové přiblížili naplnění cíle o vzniku životaschopného samostatného státu.

Kurdistán se od roku 1991 těší statusu autonomního regionu. To mu sice zajišťuje větší podíl na zisku z prodeje ropy, neumožňuje mu to ale ropu samostatně prodávat. Právě to by přitom Kurdům zajistilo ekonomickou nezávislost na Iráku.

V květnu se proto Kurdové pokusili vyvézt do zahraničí navzdory protestům Bagdádu dva tankery ropy. Ty nyní křižují moře a čekají na kupce, Irák ovšem komukoli, kdo ropu od Kurdů koupí, hrozí mezinárodní arbitráží. Bagdád navíc přestal do regionu posílat podíl na prodeji ropy.

Peníze míří na kurdské účty

Na konci května také regionální vláda vyvezla ropu prostřednictvím nového ropovodu do Turecka, tržby přitom nemíří do Bagdádu, ale přímo na bankovní účty ovládané Kurdy. „Ekonomická nezávislost je pro nás klíčová,“ uvedl tehdy premiér Nerichvan Barzani.

Vzhledem k napjatým vztahům nyní irácká vláda nemůže očekávat pomoc Kurdů v boji proti ISIS. Navíc se zdá, že obě hnutí spolu nemíní soupeřit navzdory tomu, že Mosul ovládaný ISIS leží prakticky na hranici oblasti kontrolované Kurdy. „Obvykle nás neobtěžují a my neobtěžujeme je,“ cituje deník The Washington Post velitele jednotek pešmegra. K několika přestřelkám již ale došlo.

Kurdy nyní finančně podporuje turecká vláda, která tak pomáhá překlenout výpadek příjmů z Bagdádu. Irácký Kurdistán není pro Turecko jen dodavatelem ropy, ale také nárazníkovým pásmem, který zemi odděluje od neklidného jihu Iráku. „Turecko využije svého vlivu v Erbílu, aby mu rozmluvilo nezávislost,“ řekl deníku nejmenovaný turecký vládní představitel. „Pokud se ale Kurdistán osamostatní, Turecko si již koupilo své předkupní právo,“ dodal.