Kurdové zneužívají boj proti IS k dobývání nových území, tvrdí Arabové

Kurdští bojovníci v Sindžáru

Kurdští bojovníci v Sindžáru Zdroj: Jarmila Stukova a Lenka Klicperova

Iráčtí Arabové obviňují kurdské jednotky, že pod záštitou boje proti islamistům zabírají jejich území. Kurdové, kteří mají na své straně i komunitu jezídů, viní sunnitské Araby ze spolupráce s Islámským státem, a jejich návrat domů proto odmítají, píše deník Wall Street Journal.

Poté, co ofenzíva vedená Kurdy vytlačila ozbrojence Islámského státu z iráckého města Sindžár, se rozhořely staré etnické spory. Část kurdských bojovníků začala rabovat v domech sunnitských Arabů podezřelých z napojení na islamisty, tvrdí Arabové.

Týden nato Kurdové vyhnali okolo šedesáti sunnitských rodin, které zůstaly v ruinách vesnice v provincii Kirkúk, na pomezí mezi arabskou částí Iráku a Kurdistánem. O července prý Kurdové na znovudobytých územích vyrabovali či částečně zbourali více než padesát arabských vesnic.

Také v Sýrii si podle sunnitských Arabů Kurdové počínají jako dobyvatelé. Kurdské a Íránem podporované skupiny vyhánějí původní obyvatele nebo jim brání v návratu do jejich domovů, tvrdí místní obyvatelé a jejich sova potvrzují i někteří kurdští bojovníci.

Podezřelí Arabové

Poté, co kurdské jednotky pešmerga ovládly Sindžár, vyslovila řada představitelů komunity jezídů přání, aby se Arabové už nikdy nevrátili. „Kurdští muslimové, kteří neudělali nic špatného, se mohou vrátit. To ale v žádném případě neplatí pro arabské muslimy,“ cituje Wall Street Journal jednoho z jezídských bojovníků.

Většinu obyvatel Iráku tvoří Arabové, které ale ještě rozděluje příslušnost k šíitské či sunnitské větvi islámu. Kurdové jsou největší etnickou menšinou. Protože všechna irácká teritoria dobytá Islámských státem jsou součástí převážně sunnitských provincií, vrhá to na sunnitské Araby v očích mnoha Kurdů a šíitů podezření.

Sunnitští Arabové varují, že pokud je Kurdové vyženou z jejich domovů, nezbude jim než odejít do oblastí ovládaných Islámským státem, který místní označují jako Daeš. „Někteří Daeš skutečně pomáhali,“ řekl Husameldin al-Abbar, sunnitský člen řady provincie Ninive. „Po tom, co se stalo v Sindžáru, asi ale lidé řeknou, že je lepší zůstat pod nadvládou Daeš,“ dodal.

Bezpečnostní riziko

Kurdy dosazený starosta Sindžáru Mehmed Chalíd odmítá tvrzení, že se pokouší Araby z oblasti vyhnat. Návratu obyvatel do jejich domovů podle něj brání chybějící služby a nejistá bezpečnostní situace. I on ale připustil, že těm, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s IS, nebude návrat do Sindžáru povolen.

Podle odborníků Kurdové expandují především na hustě obydlená území bohatá na přírodní zdroje, což splňuje jak provincie Kirkúk, tak okolí Sindžáru. Kurdové si některá z těchto území nárokují po desetiletí a argumentují, že jde o původně kurdské oblasti arabizované za vlády Saddáma Husajna.

Na ničení vesnic sunnitských Arabů už v březnu upozornila organizace Human Rights Watch. „Jde o metodický postup, motivovaný pomstou a mající za cíl změnit demografické složení tradičně rozdílných provincií i Iráku,“ uvedla organizace.