Kyjev: Boeing sestřelili Rusové. Na vině je ukrajinská raketa, tvrdí Moskva

Systém BUK

Systém BUK Zdroj: ctk

Ukrajina údajně disponuje přesvědčivými důkazy, že raketu proti malajsijskému boeingu, v jehož troskách na východě Ukrajiny zahynulo 298 lidí, odpálila ruská posádka obsluhující protiraketový systém Buk. Prohlásil to šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Vitalij Najda. Naopak podle bývalého vrchního velitele ruského letectva Vladimira Michajlova mohla letadlo sestřelit raketa vzduch-vzduch vypálená úmyslně ukrajinským stíhacím letounem Su-27.

„Máme přesvědčivé důkazy, že tento teroristický akt byl spáchán s pomocí Ruské federace. Jasně víme, že posádka tohoto systému byla složena z ruských občanů,“ řekl Najda.

SBU podle něj rovněž přesně určila místo, odkud byla osudná střela odpálena. Podle Najdy jde o sektor u obce Snižne u ruských hranic ovládaný separatisty, tedy o místo, kde už bylo sestřeleno několik ukrajinských vojenských letounů.

Příkaz k odpálení rakety podle Najdy vydal velitel povstalecké skupiny Igor Bezler. Jeho jméno se objevuje i v odposleších, které SBU zveřejnila v pátek jako důkaz o podílu ruské tajné služby na sestřelení malajsijského letadla.

Bezler je podle dřívějších zpráv ukrajinských médií podplukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU a přímým podřízeným Igora Girkina-Strelkova, vojenského velitele východoukrajinských radikálů. Strelkov, který je plukovníkem GRU, se označuje jako „ministr obrany Doněcké lidové republiky“.

Rusko je podle představitele SBU povinno poskytnout Ukrajině jména členů obsluhy protivzdušné baterie, která útok na boeing spáchala. SBU je podle Najdy hodlá vyslechnout.

Letadlo sestřelila ukrajinská stíhačka

Bývalý šéf ruského letectva Vladimir Michajlov přišel se zcela jinou teorií. Podle něj boeing mohla sestřelit raketa vzduch-vzduch vypálená úmyslně stíhacím letounem Su-27 ukrajinského vojenského letectva. Generál zpochybnil tvrzení západních expertů, že letadlo zasáhla střela země-vzduch vypálená protiletadlovým systémem Buk.

Americké družice podle Michajlova nemají technické možnosti nic takového zjistit. Černé skříňky sice leccos o okolnostech incidentu osvětlí, nedají ale odpověď na otázku, jaká střela malajsijské letadlo zasáhla.

Akce měla vrhnout stín na Rusko

Ukrajinci podle Michajlova počítali s tím, že letadlo spadne na ruské území. Při vysoké výšce a rychlosti kolem 900 kilometrů za hodinu rozhodovaly o místě pádu minuty. „Prostě to špatně spočítali,“ dodal. Kdyby letadlo pokračovalo v letu ještě další tři minuty, dopadlo by na ruskou půdu. „Jsem přesvědčen, že to byla naplánovaná akce, která měla vrhnout stín na ruské vedení,“ řekl ruský generál.

Ukrajinci nyní podle Michajlova mohou ukrýt komunikaci letových dispečerů a další dokumenty, případně je mohou zfalšovat. „U každé rakety je ale možné podle úlomků zjistit typ i směr jejího startu. Bude-li komise expertů k troskám připuštěna, může se to snadno ukázat,“ prohlásil bývalý velitel ruského vojenského letectva.

Na povstalce ukázal i Obama
Malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě se ve čtvrtek zřejmě po zásahu raketou zřítil nedaleko ruských hranic do východoukrajinské oblasti, kterou kontrolují proruští separatisté. Podle pátečního prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy byla raketa země-vzduch odpálena z regionu ovládaném povstalci. Neštěstí nikdo nepřežil.
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterodam-Kuala Lumpur letěl ve výšce 10 tisíc metrů. Zřítil se ve čtvrtek v 15:25 SELČ. Na místě neštěstí poblíž města Šachtar byly kolem doutnajících trosek v poli u vesnice Grabovo rozesety desítky těl.
Na palubě stroje bylo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující stále ještě nebyli identifikováni. Celkem zahynulo 298 lidí.

Nezávislé vyšetření

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin se v dnešním telefonickém rozhovoru shodli na nutnosti vyhlásit příměří na východě Ukrajiny a objektivně vyšetřit čtvrteční katastrofu malajsijského letadla. Putin s Merkelovou přitom poukázali na nutnost aktivizovat činnost mezinárodní kontaktní skupiny.

„V rozhovoru bylo zdůrazněno, že obnovení konzultací kontaktní skupiny má zásadní význam,“ uvedla tisková služba Kremlu ve zprávě o telefonátu Putina s Merkelovou. Předmětem besedy prý byla i ruská nabídka, aby OBSE vyslala misi pozorovatelů na dva rusko-ukrajinské pohraniční přechody.

Kontaktní skupinu tvoří zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE v Evropě. Smyslem jejich práce je zprostředkovat jednání mezi Kyjevem a separatisty. Úsilí komise, v níž je třeba bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk a ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov, ale naráží na nesmiřitelné postoje ukrajinské vlády a separatistů. Významnější posun k řešení krize toto úsilí zatím nepřineslo.

Zapojí se i Interpol a Europol

Vyšetřování čtvrteční katastrofy by podle Merkelové měl vést tým odborníků za účasti expertů z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a ze zainteresovaných zemí. Německá kancléřka prý ocenila připravenost Ruska podílet se na vyšetřování.

Úmysl zapojit se do zkoumání příčin katastrofy dnes v Amsterodamu vyjádřilo vedení mezinárodních policejních organizací Interpol a Europol. Jejich odborníci už v neděli vyrazí na Ukrajinu, aby pomohli s identifikací pozůstatků obětí. Není ale jisté, zda separatisté, pod jejichž kontrolou je místo pádu letadla, jim práci umožní.