Kyjev: Střety v Oděse rozpoutali provokatéři z Podněstří

Policejní kordon před vyhořelým Domem odborů v Oděse

Policejní kordon před vyhořelým Domem odborů v Oděse Zdroj: ctk/ap

Šestačtyřicet mrtvých a bezmála 200 zraněných si podle dnešních zpráv ukrajinského ministerstva vnitra vyžádal páteční tragický incident v jihoukrajinské Oděse, kde po srážkách stoupenců jednotné Ukrajiny s proruskými radikály vyhořel místní Dům odborů. Řada zraněných je podle lékařů v těžkém stavu v nemocnici, několik lidí bojuje o život. Ve městě dnes opět zavládl neklid.

Konflikt podle ukrajinských novinářů začal odpoledne pochodem fotbalových fanoušků. V Oděse se v pátek v 17:00 hodin (18:00 SELČ) hrálo ligové utkání místního klubu Černomorec s charkovským Metallistem. Fanoušci obou táborů se shromáždili v Řecké ulici v centru města a pokojně se vydali na cestu městem. Bylo jich údajně několik tisíc.

„Neplánovali jsme žádnou politickou demonstraci,“ řekla agentuře AFP Natalja Petropavlovská, která se pochodu zúčastnila. „V průvodu byli ale samí mladí lidé, kteří jsou pochopitelně spíš pro jednotnou Ukrajinu, než pro spojení s Ruskem,“ dodala.

Pochod, který kráčel pod ukrajinskými vlajkami a prapory obou fotbalových klubů, na jednom z bulvárů v centru Oděsy napadli proruští radikálové vyzbrojení holemi, zápalnými lahvemi a střelnými zbraněmi. Nejméně čtyři účastníky pochodu zastřelili a několik desítek zranili.

Policie nezasáhla

Jedním ze zraněných byl Oleh Kosťantynov, který leží s trojnásobným průstřelem v oděské Židovské nemocnici. „Když se začalo střílet, myslel jsem, že to je policie,“ řekl novinářům. „Dostal jsem to do ramene, a když mě odnášeli, ještě do nohy a znovu do ramene,“ řekl.

Policie nezasáhla, ale účastníci pochodu, kteří byli oproti proruským útočníkům v mnohonásobné přesile, se bez ohledu na střelbu začali bránit. Podle Petropavlovské útočící proruský dav udělal velkou chybu. „Palby se fanoušci nebáli a pustili se za nimi,“ vzpomíná.

Mířili před oděský Dům odborů, před nímž si proruští demonstranti v minulých dnech zřídili stanový tábor. „Byl to rozezlený dav, který toužil po odplatě,“ uvedla Petropavlovská. „Chtěli tábor zlikvidovat a podpálit,“ dodala.

Stoupenci spojení s Ruskem měli podle ní dost času na to, aby stanový tábor vyklidili a před blížícím se davem fanoušků utekli. Místo toho se ukryli v sídle odborové centrály. Na objekt začaly padat lahve se zápalnou směsí. Obránci budovy odpovídali stejně a ze střechy údajně pálili do davu fanoušků odstřelovači. Dům se nakonec vzňal a uvnitř našly smrt desítky lidí.

Ozbrojenci přišli z Podněstří, tvrdí tajná služba

Nečinnost policie kritizoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Páteční tragédii označil za „provokaci proti občanům, Oděse a celé Ukrajině“. Zdůraznil, že povinností policie bylo obětem na lidských životech zabránit. „Kdyby v Oděse bezpečnostní systém fungoval, všechny ty teroristy by bylo možné zneškodnit,“ konstatoval.

Podle ukrajinské tajné služby SBU střet rozpoutali ozbrojenci z nedalekého Podněstří. Tato moldavská ruskojazyčná enkláva, která leží asi 100 kilometrů od Oděsy a kterou má fakticky pod kontrolou Moskva, přitom není do ukrajinské krize zatažena poprvé.

Severoatlantická aliance v březnu varovala, že právě Podněstří by se po Krymu mohlo stát dalším cílem zájmu Moskvy. V Podněstří už se konalo referendum o připojení k Rusku, Moldavsko ale výsledky neuznalo. Ruský prezident Vladimir Putin v dubnu řekl, že je na lidech v Podněstří, aby si sami rozhodli o svém osudu.

Policie pod tlakem propustila radikály

Krátce po Jaceňukově projevu ve městě došlo k dalším násilnostem. Od rána skupina proruských radikálů blokovala místní policejní stanici, kde jsou zadržováni údajní viníci pátečních nepokojů. K davu se během dne připojilo asi tisíc dalších lidí, kteří se předtím zúčastnili protestní demonstrace před vypáleným sídlem oděských odborů.

Před policejní stanicí došlo k několika šarvátkám s policií, podle agentury Interfax byli zraněni nejméně dva policisté a jeden demonstrant. Podle očitých svědků se rozhořčený dav více než 2000 lidí, který volal „Fašisti“, odhodlal k útoku na budovu, rozbil několik oken a pomocí náklaďáku prorazil vstupní vrata. Zabarikádovaná policie pak začala zadržované jednoho po druhém propouštět. Dav venku je vítal jako hrdiny.