Šéfka Mezinárodního měnového fondu varuje před dopadem obchodních válek

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Obchodní a měnové války mohou poškodit ekonomický růst a ublížit těm, kteří pouze "nevině přihlížejí". Na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky to řekla šéfka MMF Christine Lagardeová. Státy proto vyzvala, aby se spory snažily vyřešit a upevnily globální obchodní pravidla místo toho, aby je opouštěly.
 

Už před zahájením zasedání šéfka MMF řekla, že obchodní spory mohou začít eskalovat a uvedla také, že "globální počasí" se změnilo k horšímu a růstové prognózy byly upraveny směrem dolů.

K letošnímu oslabení čínského jüanu, které někteří američtí představitelé označují za uměle vyvolané, Lagardeová uvedla, že je způsobeno především zpevňováním dolaru. Oslabování čínské měny se časově kryje se zaváděním dovozních cel, které začátkem roku zahájily Spojené státy a na které Čína odpověděla recipročními protiopatřeními. Od března do srpna jüan vůči dolaru odepsal zhruba osm procent, a mimo jiné tak americkým spotřebitelům zlevnil dovážené čínské výrobky. Šéfka MMF vyzvala Čínu, aby pokračovala v nastoupené cestě směrem k režimu volně plovoucího kurzu.

Skupina Světové banky dnes představila nový systém, který státy hodnotí na základě jejich schopnosti rozvíjet lidský kapitál. Cílem kroku je přimět vlády, aby efektivněji investovaly do vzdělání a zdravotnictví. Nejhůře si v "Indexu lidského kapitálu" vedou africké země, přičemž na posledním místě se v žebříčku hodnocení umístily Čad a Jižní Súdán. Nejlépe si naopak vedl Singapur, za nímž následovaly Jižní Korea, Japonsko a Hongkong.

Pořadí hodnotí budoucí potenciál produkce a příjmů pro občany 157 zemí a v konečném důsledku potenciální hospodářský růst těchto zemí. Žebříček se opírá o hodnocení zdravotnictví, vzdělávání a očekávané průměrné délky života v daných státech.

V průměru 56 procent dnes narozených dětí podle indexu ztratí více než polovinu svých potenciálních celoživotních příjmů, protože vlády neinvestovaly dostatečně, aby zajistily zdraví a vzdělání svých občanů, a nepřipravily je tak lépe na pracovní život.

Prezident SB Jim Yong Kim řekl, že žebříček hodnocení pravděpodobně bude kontroverzní, ale zdůraznil, že prvotním cílem je zajistit, aby vlády více a lépe investovaly do svých občanů. "Chceme upoutat pozornost na krizi, o které si myslíme, že je reálná. Souvisí s produktivitou a s hospodářským růstem," doplnil s tím, že index byl přijat jednomyslně.

V Čadu by podle indexu produktivita a potenciál výdělků nové generace představovaly jen asi 29 procent z potenciálu za ideálních podmínek. Například nejlépe hodnocený Singapur podle žebříčku naplňuje 88 procent svého potenciálu.

Světová banka zároveň varovala, že automatizace a umělá inteligence v nadcházejících letech povede ke ztrátě mnoha pracovních míst s nízkou kvalifikací. Pro lidi s nižším vzděláním a horším zdravím tak bude těžší najít si práci.