Lavrov varoval NATO před pokusy ukončit neutralitu Ukrajiny

Lavrov

Lavrov Zdroj: ctk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Lavrov uvedl, že Moskva je připravena spolu s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podniknout "praktické kroky" ke zmírnění napětí na Ukrajině. Severoatlantickou alianci varoval, aby nenabízela Ukrajině členství v NATO. Zároveň obvinil Spojené státy z podpory Kyjeva ve válce na Ukrajině.

Britský premiér David Cameron upozornil, že Západ bude stupňovat tlak na Rusko, pokud Moskva neomezí své akce na pomoc separatistům na Ukrajině. Ty jsou podle předsedy britské vlády nepřijatelné.

„Musíme zcela jasně dát najevo, že to, co se děje, to, že ruští vojáci jsou na ukrajinské půdě, je nepřijatelné,“ uvedl britský premiér. „Británie spolu s dalšími dosáhla uvalení několika vln sankcí. Rusko musí pochopit, že když bude ve svém přístupu na Ukrajině pokračovat, tento tlak se dále zvýší,“ dodal Cameron, který se k ukrajinské krizi vyjádřil krátce před dnešním zahájením dvoudenního summitu NATO ve Walesu.

Americký prezident Barack Obama při návštěvě Estonska prohlásil, že Severoatlantická aliance je otevřena přijímání nových členů. Podle Lavrova by ukončení neutrality Ukrajiny mohlo poškodit národní porozumění. Odpůrci členství Ukrajiny v NATO jsou také příslušníci ruskojazyčné menšiny v zemi, připomněla agentura Reuters. „Je to očividná snaha zmařit veškeré úsilí zaměřené na zahájení dialogu o národním usmíření,“ řekl Lavrov.

Sedmibodový plán

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu po telefonátu se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem vyzval ukrajinskou armádu i proruské separatisty, aby ukončili boje. Předložil zároveň sedmibodový plán, který má na východní Ukrajině zastavit krveprolití a stabilizovat situaci.

Sedmibodový plán ruského prezidenta Putina pro východní Ukrajinu
1. Ukončení všech aktivních útočných operací ozbrojených sil, ozbrojených formací a povstalců na jihovýchodě Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti.
2. Stažení ozbrojených jednotek vládních ukrajinských sil na vzdálenost, ze které bude vyloučena možnost ostřelování obydlených míst dělostřelectvem a všemi typy raketometných střel.
3. Plnohodnotná a objektivní mezinárodní kontrola respektování podmínek klidu zbraní a sledování situace ve vytvořených bezpečnostních zónách.
4. Žádné nasazování leteckých sil proti civilistům a místům v konfliktní zóně.
5. Výměna násilně zadržených osob podle principu „všechny za všechny“ bez dalších podmínek.
6. Otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky a pro dodávky pomoci v městech a obcích Donbasu - Doněcké a Luhanské oblasti.
7. Opravárenské čety pro postižená místa Donbasu, které znovu vybudují zničené objekty sociální a životně důležité infrastruktury a pomohou s přípravami na zimu.

„Doufáme, že tyto (Putinovy) výzvy budou vyslyšeny, zvlášť ze strany Kyjeva a (vůdců povstalců) v Doněcku a Luhansku,“ řekl dnes šéf ruské diplomacie Lavrov podle agentury Interfax. V Minsku se má v pátek sejít takzvaná kontaktní skupina, tedy zástupci Ukrajiny, Ruska, separatistů a OBSE, aby se dohodli na způsobu mírového urovnání konfliktu.

Zatímco Západ opakovaně obviňuje Rusko z podpory separatistů ve válce na Ukrajině, Lavrov dnes obvinil Spojené státy z podpory Kyjeva v ukrajinském konfliktu. „Stupňování protiruské rétoriky, jehož jsme svědky v době velmi aktivního hledání politického řešení krize, ukazuje, že válčící strana v Kyjevě má vnější podporu, v tomto případě ze strany USA,“ podotkl.

Jasný signál

Ve velšském Newportu se scházejí vůdci zemí NATO na významném summitu, na němž bude Ukrajina patřit mezi klíčová témata. Britský premiér Cameron před vrcholnou schůzkou vyzval Rusko, aby omezilo své akce na Ukrajině.

„Musíme zcela jasně dát najevo, že to, co se děje, to, že ruští vojáci jsou na ukrajinské půdě, je nepřijatelné,“ uvedl britský premiér. „Británie spolu s dalšími dosáhla uvalení několika vln sankcí. Rusko musí pochopit, že když bude ve svém přístupu na Ukrajině pokračovat, tento tlak se dále zvýší,“ dodal.