Lavrov vrací úder. Zřejmě dojde k vyhoštění desítek amerických diplomatů a zavření budov v Moskvě

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Vladimir Putin
Putin a Obama
Prezident USA Barack Obama viní ruského prezidenta Vladimira Putina ze zmaření výsledků amerických prezidentských voleb 2016
4
Fotogalerie

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na protiruské sankce Spojených států navrhl prezidentu Vladimiru Putinovi vyhoštění 35 amerických diplomatů a rovněž uzavření dvou budov využívaných Američany v Moskvě.

Washington ve čtvrtek oznámil, že uvalil na Moskvu sankce a rovněž vypověděl 35 ruských diplomatů. Souvisí to s americkými obviněními, že se Rusové snažili ovlivnit prezidentské volby v USA ve prospěch Donalda Trumpa.

Lavrov v televizním projevu uvedl, že konkrétně Putinovi navrhl vyhoštění 31 zaměstnanců americké ambasády v Moskvě a čtyř diplomatů z generálního konzulátu USA v Petrohradě. Dále nebudou moci američtí diplomaté využívat rekreační zařízení na předměstí Moskvy a skladiště jižně od ruské metropole.

Obvinění, která USA vznesly proti Rusku, jsou podle šéfa ruské diplomacie nepodložená. Ruští představitelé včetně Putina v minulosti nařčení ze zásahů do voleb opakovaně odmítali. Lavrov také dodal, že nové americké sankce nezůstanou bez odpovědi.

Televizní stanice CNN s odvoláním na americké činitele již dříve informovala, že ruské úřady rovněž rozhodly o uzavření angloamerické školy v Moskvě. Uzavřenou školu navštěvují děti zaměstnanců americké, britské a kanadské ambasády a také dalších anglicky mluvících cizinců žijících v metropoli.

Spojené státy v rámci sankčních opatření rovněž zablokovaly ruskému personálu přístup do dvou komplexů vlastněných ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland, další sankce míří na ruskou civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU. Vypovězení ruští diplomaté dostali 72 hodin na to, aby Spojené státy opustili.