Lékaři bez hranic: V Libérii významně poklesl počet nakažených ebolou

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii Zdroj: ctk

V Libérii významně klesl počet nově nakažených virem eboly. S odvoláním na organizaci Lékaři bez hranic (MSF) to v pátek uvedl zpravodajský web BBC. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) však celkový počet nakažených i obětí zákeřné choroby ve třech postižených západoafrických státech nadále stoupá. Mrtvých už je téměř pět tisíc.

Podle MSF není v jednom z jejich zdravotnických center v současnosti ani jeden pacient, nemoc je prý v Libérii viditelně na ústupu. Organizace však zároveň varovala před přehnaným optimismem. V sousední Sieře Leone a v Guineji počet pacientů nadále stoupá a epidemie se prý dá zastavit je ve všech třech zemích najednou.

Rozdílný vývoj v zasažených zemích dnes potvrdila také WHO a to u příležitosti vydání 17stránkového manuálu, v němž popisuje bezpečný způsob pohřbívání obětí eboly. Odlišnost prý může souviset právě i s prováděným programem bezpečných pohřbů. Zatímco v Libérii, kde počet nakažených klesá, Červený kříž asistoval u 2200 smutečních obřadů, v Sieře Leone to bylo jen u 909.

Těsně po smrti je ebola nejnakažlivější

Osvětová kampaň se prý také snáze šíří v metropolitní oblasti hlavního města Libérie Monrovii než ve venkovských oblastech, které jsou především zasaženy v Sieře Leone. Při tradičním západoafrickém pohřbu se pozůstalí těl zesnulých často dotýkají. Přitom právě těsně po smrti je ebola nejnakažlivější. Podle WHO se při pohřbu nakazí asi každý pátý člověk. Organizace prý v jednom případě zjistila nákazu u 365 účastníků jediného pohřbu.

Podle dnešních údajů WHO se v západní Africe nakazilo virem eboly způsobujícím krvácivou horečku více než 13.200 lidí, 4950 jich nemoci podlehlo. Kromě Libérie, Sierry Leone a Guineje se nemoc dostala už také do Mali. Nigérie a Senegal se podle nedávného prohlášení WHO eboly zbavily.

Větším nebezpečím než ebola je pro ČR chřipka