Lobbista eurokomisařem? Telička může v Bruselu narazit

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: ctk

V souvislosti s výběrem nového komisaře se stále častěji mluví o tom, zda by Pavlu Teličkovi ve jmenování na tento post mohla zabránit jeho lobbistická minulost. Podle politoložky Markéty Pitrové sice není Teličkův kariérní postup protiprávní, ale přesto jde o něco, co bude předsedu Komise zajímat, protože by to na Komisi mohlo uvrhnout špatné světlo. Teličkovi by to tak mohlo zkomplikovat situaci.

Mezi vládními stranami se schyluje k velkému boji o to, kdo se stane českým eurokomisařem. Jak uvedl premiér Bohuslav Sobotka v úterý v Bruselu, kabinet by se měl začít zabývat touto otázkou přibližně za 14 dní, tedy poté, až bude připraven státní rozpočet.

Největší diskuze probíhá okolo jména Pavla Teličky, který má silnou podporu hnutí ANO. Ostatní strany však pro jeho nominaci příliš velké pochopení nemají. Důvodem je především Teličkova lobbistická minulost.

K politikům se v posledních dnech přidává i odborná veřejnost. „Jestli se Telička stane evropským komisařem, poškodí to reputaci této instituce. Navíc kodex chování komisařů požaduje ‘úplnou nezávislost‘ a absenci ‘rizika střetu zájmů‘, což znamená, že by Teličkova kandidatura měla být ihned zamítnuta,“ uvedla organizace Corporate Europe Observatory, která se zabývá lobbingem v EU.

Problémy v EP?

To, kdo se stane eurokomisařem za Českou republiku, není ale pouze v rukách české vlády. Každý stát svou nominaci konzultuje s předsedou Evropské komise, který nominantům následně přidělí jednotlivá portfolia. Ti poté předstoupí před Evropský parlament, kde probíhá takzvané grilování, tedy intenzivní dotazování, na základě kterého europoslanci vyhodnotí způsobilost kandidáta.

Právě v této fázi by podle politoložky Markéty Pitrové z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity mohl mít Telička problém. „Záleží, jak bude nastavené klima v novém Parlamentu. Jedná se ale o věci, o které se poslanci zajímají a jsou to také věci, o které by se měl zajímat budoucí předseda Komise. Tím totiž svou Komisi uvrhne do špatného světla. Teličkovi by to mohlo zkomplikovat situaci,“ řekla Pitrová.

„Je to škoda, on je bezesporu z našich kandidátů nejerudovanější, ale systémově si myslím, že to není šťastná volba a není to šťastná volba ani z hlediska politické kultury, kterou bychom se měli snažit vytvářet,“ dodává.

Za Microsoft i uhelné společnosti

Pavel Telička už má za sebou v Bruselu bohaté pracovní zkušenosti. Vedl český vyjednávací tým během přístupových rozhovorů o vstupu České republiky do EU a poté byl několik měsíců prvním českým eurokomisařem.

Následně spoluzaložil a vedl lobbistickou firmu BXL Consulting v Bruselu, která pracovala mimo jiné pro Microsoft, tabákovou skupinu BAT nebo některé české uhelné společnosti. Už při zakládání této společnosti musel Telička požádat předsedu Komise a Etickou komisi o svolení. Jinak by 18 měsíců po skončení svého úřadu komisaře nesměl firmu založit.

Komise rozhodla, že tak učinit může, protože svým bývalým portfoliem zdraví a ochrana spotřebitele nekoliduje s budoucím zaměřením firmy BXL (doprava, energetika nebo vnitřní trh).