Londýn po referendu nasadil „poker face“

Plakáty mizí hned po ránu, život v Londýně se vrací do běžných kolejí

Plakáty mizí hned po ránu, život v Londýně se vrací do běžných kolejí Zdroj: Stepan Bruner, E15

Jako by se nic nestalo. Přesně takovým dojmem působí po referendum metropole Velké Británie. Přestože hlasování dopadlo tak, jak si většina obyvatel Londýna nepřála, zachovávají kamennou tvář.

„Dnes je historický den,“ informuje mě muž čekající stejně jako já na červené u přechodu. „Konečně si budeme moci dělat věci po svém. Posledních dvacet let nás zaplavovali kriminálníci z EU, teď je můžeme všechny vykopnout,“ říká. „Jsem si docela jistý, že brzy budou následovat další země.“ Rozsvítila se zelená a muž zmizel v budově Britské knihovny. Proč zrovna dvacet let, jsem se už nedozvěděl.

Jeho postoj je ale v ulicích Londýna spíš výjimkou. Referendum v první řadě není téma, o němž by se lidé chtěli dlouze bavit.

Soudě podle výrazu recepčního, který mě i svého kolegu ještě včera přesvědčoval, že referendum dopadne jako ve Skotsku před necelými dvěma lety, kde navzdory očekávání těsného výsledku jasně zvítězili zastánci stávajícího stavu, jsou ale Londýňané mírně řečeno překvapení.

Spolu se svými kolegy němě hleděl na velkoplošnou obrazovku, na které místo hudebních klipů výjimečně běželo zpravodajství. Ministerský předseda David Cameron právě oznamoval svou rezignaci. Nikdo neřekl ani slovo.

V City by prý mohly být ohroženy desetitisíce pracovních míst
Po vítězství brexitu ve čtvrtečním referendu jsou v londýnském finančním středisku City ohroženy desetitisíce pracovních míst, tvrdí londýnský večerník London Evening Standard, který se stejně jako další britská média zabývá důsledky referenda pro klíčové odvětví britské ekonomiky.

Rozhodnutí opustit EU je historické a City bude jedním ze sektorů, které jím budou hluboce zasaženy, napsal ekonomický deník Financial Times. Připomněl, že preference finančního střediska nebyly žádným tajemstvím - v naprosté většině bylo pro setrvání v unii.

Ještě před hlasováním několik bank varovalo, že brexit oslabí důvody pro to, aby měly v Londýně tolik zaměstnanců. Americká banka JPMorgan uvedla, že by mohla v Británii zrušit až 4000 míst, zatímco britská HSBC zvažovala přesun 1000 míst do pařížské odbočky. I představitelé dalších firem v soukromí uváděli, že přesunou místa na kontinent.

Zahraniční banky využívají Británii jako základnu pro přístup na evropský trh, zaměstnávají v City asi 115 tisíc lidí a kvůli brexitu důkladně zváží své operace v Británii, řekl London Evening Standard Simon Hunt ze společnost PwC. Narážel na pravidla Evropské unie, která umožňují bankám a dalším finančním firmám poskytovat služby z jedné unijní země zákazníkům ve zbývajících 27, aniž by tam musely otvírat pobočky.

Britské pobočky amerických, japonských a švýcarských bank tak mohou obchodovat z Londýna po celé Evropě, což je jeden z klíčových důvodů, proč se stal Londýn finančním hlavním městem EU, napsal týdeník The Economist.

V Londýně se pro další členství Británie v EU vyslovilo 60 procent lidí. Rozdíl ve výsledcích je ve srovnání se zbytkem Anglie tak zjevný, že někteří komentátoři napůl v žertem navrhují, aby se konalo další referendum – tentokrát o vyloučení Londýna z Velké Británie.

Ještě větší podporu než v Londýně ale získali příznivci EU v celém Skotsku a také v Severním Irsku. Skotská první ministryně Nicola Sturgeon už naznačila, že Skotové svých hlasováním dali jasně najevo zájem zůstat součástí EU. Británii tak možná brzy čeká další referendum.

Podle statistik hlasovali pro brexit hlavně starší lidé. Dvě babičky ale na výsledcích referenda zajímá jediná věc. „Co bude s fotbalem? Teď už asi nebude Euro nikoho zajímat,“ sděluje jedna té druhé. Ta vážně přikyvuje.

Londýňané chtějí do EU, petice žádá nezávislost metropole
Desetitisíce obyvatel Londýna dnes podepsaly petici za nezávislost britské metropole a její setrvání v Evropské unii navzdory výsledkům čtvrtečního referenda. Petice podle agentury AFP vyzývá starostu Londýna Sadika Khana, aby „vyhlásil nezávislost Londýna a jeho kandidaturu na členství v EU“.

Výzvu už podepsalo přes 40 tisíc lidí, uvedla AFP. Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů, v hlavním městě ale skončilo hlasování jinak: na 60 procent Londýňanů bylo pro setrvání.