Londýn: Rusko prodlužuje Asadovu agónii, jeho nálety mají stále více obětí

Následky ruského náletu v Sýrii

Následky ruského náletu v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Londýn je stále více zneklidněn ruskými nálety na umírněnou syrskou opozici, které přinesly již stovky civilních obětí. Uvedl to britský ministr obrany Michael Fallon před začátkem pařížského jednání se svými protějšky ze zemí koalice proti takzvanému Islámskému státu (IS). Podle Fallona by spojenci měli zvýšit tlak na IS a více využít nedávných ztrát tohoto radikálního hnutí.

„Jsem stále více zneklidněn ruským bombardováním. Počet obětí stále roste. Podle našich odhadů jde o několik stovek civilistů zabitých nenaváděnými střelami v obydlených oblastech, kde působí opoziční skupiny bojující proti (syrskému prezidentovi Bašáru) Asadovi,“ řekl podle agentury Reuters Fallon novinářům před začátkem dnešního jednání.

Moskva by podle něho neměla podporovat Asada, neboť tím jen prodlužuje agónii jeho režimu. Naopak by měla využít svůj vliv a dát jasně najevo, že pro budoucnost Sýrie je zásadní jeho odchod.

Fallon dnes jedná s ministry obrany Francie, Německa, Austrálie, Itálie, Nizozemska a USA o dalším boji s IS v Iráku a v Sýrii.

Islámští radikálové v posledních měsících ztratili část svých pozic, podle odhadu koalice vedené USA loni přišli o 40 procent území v Iráku a o pětinu v Sýrii. Podle Fallona by nyní z těchto ztrát měli spojenci výrazněji těžit. Na čase je prý například ofenziva vůči hlavní syrské baště IS, městu Rakka.

Horečná činnost na základně

Ruské letectvo se účastní bojů v Sýrii od konce loňského září a podle agentur AP dnes byla na základně v Latákíji, kterou Rusové používají, vidět horečná činnost. Armáda tam dopravila ruské novináře a podle AP chce Rusko zřejmě zmobilizovat síly před očekávanými rozhovory o řešení syrské krize.

Od září údajně vzlétla jeho letadla k 6000 operacím. Díky nim se syrské armádě podařilo dobýt 250 vesnic a měst, uvádějí ruské a syrské zdroje. Rusové tvrdí, že se zaměřují na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) a další extremisty, západní koalice a část syrské opozice ale poukazují na to, že ruské nálety ničí také tu část opozice, s níž Západ spolupracuje. Syrská exilová opozice dnes vydala svou bilanci, podle níž při ruských náletech zahnulo už asi 3000 lidí, mez nimi více než 1000 civilistů a téměř 900 členů IS. Mezi civilními oběťmi bylo údajně 238 dětí a 137 žen.

Rusko podle syrské opozice komplikuje přípravu rozhovorů
Syrská opoziční koalice pověřená jednáním se syrskou vládou se nezúčastní plánovaných rozhovorů s Damaškem, pokud do nich Rusko bude prosazovat další účastníky. Řekl to dnes vůdce koalice Rijád Hidžáb. Rozhovory mají podle původního harmonogramu začít 25. ledna, ale opozice od začátku roku upozorňuje na problémy při přípravě.

Nejnověji dnes Hidžáb obvinil Rusko, že se snaží vnutit jako účastníky jednání skupiny, které nejsou členem opoziční koalice. Ta byla ustavena na rijádských jednáních loni s tím, že její zástupci budou hovořit za oponenty Damašku.

Hidžáb dnes také řekl, že pro opozici je nesnadné zasednout k jednacímu stolu s představiteli vlády, zatímco v Sýrii budou v bojích dál umírat lidé. Oznámil také jména vyjednávačů, mezi nimiž je Muhammad Allúš, který má zastupovat nejradikálnější z opozičních formací Džajš Islám. Damašek a Moskva ji označují za teroristickou organizaci. Podle Hidžába bude Allúš hlavním vyjednávačem. Skupinu povede Asaad Zuabí, jeho zástupcem bude George Sabra. Hidžáb další členy delegace nejmenoval, avšak řekl, že pouze tato skupina má mandát zastupovat v Ženevě opozici. „Nezačneme jednat, pokud tam bude někdo další,“ řekl.

Rozhovory, které mají začít příští pondělí, mají odstartovat řešení syrské krize. Do půl roku by měla být ustavena přechodná vláda, která připraví volby, jež se mají konat do 18 měsíců. Předtím se mají strany dohodnout na příměří a otevření humanitárních koridorů. Nevyřešený je spor kolem osoby prezidenta Bašára Asada: jeho co nejrychlejší odchod žádá opozice, avšak Rusko a Írán prosazují, aby se o něm rozhodlo až ve volbách.