Londýn se připravuje na další rušnou noc, policistů bude více

Nepokoje v Londýně

Nepokoje v Londýně

Dnes večer bude v londýnských ulicích zajišťovat pořádek 16 tisíc policistů, tedy trojnásobek oproti noci na dnešek. Obchody a restaurace po celém Londýně zavírají dříve v obavě z dalších nepokojů, které v noci na dnešek zachvátily metropoli. V ulicích města se objevil i starosta Boris Johnson, který se vrátil jako další politici předčasně z dovolené, a čelil rozhněvaným obětem plenění. Šéfové Scotland Yardu uvažují, že policisty vybaví gumovými projektily. Úřady také hlásí první oběť násilí.

Do ulic města proudí policisté a zaujímají postavení ve čtvrtích, které byly v noci na dnešek nejvíce postiženy, ale i na strategických místech v centru města, například na náměstí Oxford Circus. Premiér David Cameron oznámil, že dnes v noci bude v londýnských ulicích 16.000 policistů, tedy třikrát víc, než je normální stav. Nezávislá komise mezitím zjistila, že Mark Duggan, jehož smrt nejhorší nepokoje v Británii od 80. let vyvolala, při střetu s policií nevystřelil z pistole. Policisté původně tvrdili opak.

V Camdenu na severu Londýna panuje na místní, jinak velmi rušné obchodní ulici, relativní klid. Nejméně polovina obchodů totiž byla zavřena brzy odpoledne a další zatahují rolety s blížícím se večerem. Některé dokonce zakrývají výkladní skříně překližkami. Předčasně zavírá také známý trh v Camdenu a uzavřena je místní samoobsluha.

Podobný obrázek nabízejí i další čtvrti - od Hackney na východě, kde v pondělí zuřily nepokoje, po luxusní náměstí Sloane Square v Chelsea na západě města. Obchody zavírají také ve Wimbledonu na jihovýchodě Londýna.

Policie vyzývá obyvatele Londýna, aby večer nechodili ven

Policie v Islingtonu v centrální části Londýna vyzvala obyvatele, aby zůstali večer doma. „Nechoďte na ulici, pokud to nebude naprosto nezbytné,“ uvádí prohlášení. Vyzývá také rodiče, aby zajistili, aby doma zůstaly i jejich děti a nezapletly se do násilností. S podobnou výzvou přišlo i vedení londýnské policie.

Do města se vrátil také starosta Boris Johnson, který mluvil s lidmi v Claphamu na jihu města. Někteří z nich ho hlasitě kritizovali - především za to, že na místě nebylo dost policistů. „Byla jsem v obchodě, když oknem proletěla cihla a nikde nebyl nikdo, kdo by nás chránil,“ řekla mu místní obyvatelka, zatímco další ho vyzvala k rezignaci. Johnson přislíbil, že pachatelé násilí „budou čelit trestu a budou svých činů trpce litovat“ a potom odešel. V další jiholondýnské čtvrti Croydonu starosta řekl, že policie musí čelit násilníkům „robustně a férově“.

Zástupce šéfa Scotland Yardu Stephen Kavanagh dnes řekl, že policie v případě potřeby zváží nasazení gumových projektilů. Hodně se také hovoří o tom, jak násilníci využívají sociální sítě a především textové zprávy mobilů BlackBerry, které není možné sledovat a jejichž prostřednictvím si domlouvají další útoky. Poslanec z Tottenhamu David Lammy dnes oznámil, že požádal firmu RIM vyrábějící BlackBerry o to, aby tuto službu BlackBerry Messenger zastavila.

Londýnské běsnění má první oběť, je jím šestadvacetiletý muž

Krátce po zasedání rady byla zveřejněna zpráva o smrti šestadvacetiletého muže postřeleného během nepokojů v Londýně. Ten byl v noci nalezen ve čtvrti Croydon na jihu metropole nalezen postřelený v autě. Policie zatím nezveřejnila další podrobnosti případu.

Během násilí bylo zatím zraněno 44 policistů, stejně jako 14 civilistů. Je mezi nimi asi šedesátiletý muž, jehož život ohrožuje poranění hlavy.

Škody z nepokojů se zatím pohybují v desítkách milionů liber, spoluručí za ně i policie

Dosavadní tři noci nepokojů v Londýně a dalších britských městech si vyžádaly materiální škody ve výši desítek milionů liber (stovky milionů až jedna miliarda korun). Oznámilo to dnes sdružení britských pojišťoven (ABI) s tím, že jde prozatím jen o hrubý odhad, který se ještě může změnit. Zkrátka nepřijdou ani ti drobní podnikatelé, kteří nebyli proti násilnostem pojištěni, protože ze zákona mohou odškodnění požadovat na policii, napsala agentura Reuters.

„Je ještě příliš brzy, abychom měli přesný obraz o veškerých škodách, zvláště škodách způsobených přerušením podnikání,“ řekl ředitel sekce všeobecného pojištění ABI Nick Starling.

Podle odborníků pojišťovny sumu v desítkách milionů liber bez problémů zvládnou. Po prosincových vysokých mrazech a sněhových vánicích vyplatily bez potíží pojistné desetinásobně větší, tedy v řádu 900 milionů liber. Dopad na pojišťovny sníží také 125 let starý, ale stále platný zákon, podle nějž za škody vzniklé při nepokojích spoluručí policie.

„Zákon vychází z premisy, že policie je odpovědná za udržování pořádku, a pokud v tomto ohledu selže, vzniklou škodu zaplatí,“ řekl agentuře Stuart White, partner právní firmy Reynolds Porter Chamberlain. Zákon z roku 1886 však stanoví, že poškození musejí podat žádost o odškodnění do 14 dnů. To není snadné už z hlediska nutnosti reálného výpočtu ztrát způsobených přerušením podnikání v důsledku nepokojů, které často mnohonásobně převyšují čistě materiální ztráty. Pojištěnci také musí počítat s tím, že nepokoje mohou do budoucna zvýšit částky pojistného, které od nich budou požadovat pojišťovny.