Nepokoje se z Londýna rozšířily do dalších britských měst a zesílily

Zdroj: CTK/AP

(VIDEO) Po Londýně a Birminghamu se pouliční nepokoje v noci na dnešek rozšířily i do Bristolu a Manchesteru a dál nabyly na intenzitě. V ulicích hořely vozy, popelnice i obchody, z nichž mnohé byly vyrabovány, a policisté byli terčem prudkých útoků skupin rozvášněných mladých lidí. Jen v Londýně policie zadržela 334 lidí a proti 69 z nich bylo vzneseno obvinění.

Do londýnských nemocnic bylo převezeno 15 lidí. Jde o nejhorší městské nepokoje v Británii od 80. let. Předseda vlády David Cameron předčasně ukončil dovolenou v Toskánsku a dnes dopoledne povede jednání krizového štábu.V Birminghamu, kde výtržníci útočili na obchody, byla podle serveru BBC pozatýkána více než stovka lidí. Ve městě hořela policejní stanice. Liverpoolem se potulovalo asi 200 mladých lidí v maskách. V tomto městě i v Bristolu se výtržníci střetli s policií.

Nepokoje se poprvé objevily v noci na neděli v londýnské čtvrti Tottenham. Naplno propukly v pondělí večer, kdy zachvátily čtvrť Hackney na severovýchodě a čtvrti Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham na jihu hlavního města. Výtržníci na řadě míst rozbíjeli výlohy obchodů a rabovali. Ve čtvrtích hořela auta a kontejnery na odpadky.

V Peckhamu násilí eskalovalo požárem, který zachvátil obchod a dům nad ním.Londýnská policie přivolala jako posily 1700 mužů, ale ani tak nebyla schopna situaci úplně zvládnout a podle AP se začaly objevovat výzvy, aby zasáhla i armáda. V některých čtvrtích prý měli výtržníci v podstatě volné pole a po libosti drancovali. Reuters píše, že když v noci násilnosti polevily, bylo v ulicích vidět množství rychle projíždějících automobilů nacpaných uloupeným zbožím.

Podle svědků bylo taky mnoho případů krádeží aut. Založených požárů bylo jednu chvíli tolik, že hasičům začínaly chybět vozy a londýnská vodárenská společnost upozornila, že někteří zákazníci mohou kvůli hašení pocítit snížení tlaku vody.

Podle agentury AP se nezdá, že by mezi výtržníky bylo nějaké jednoznačné pojítko, někteří ale uváděli, že pohnutkou jim byla úsporná opatření britské vlády. Reuters poznamenává, že mnoho výtržníků pochází z oblastí s vysokou nezaměstnaností, které pociťují dopady vládních škrtů ve veřejných financích.
Pro některé další jde zjevně jen o možnost vyřádit se. Ministryně vnitra Theresa Mayová podle agentury AFP uvedla, že mezi zadrženými je i jedenáctiletý chlapec.

Pro Cameronovu vládu to je největší výzva od loňského nástupu k moci, a to i z hlediska vnitřní soudržnosti. Jak upozornila AP, někteří její členové předem varovali, že tvrdé rozpočtové škrty mohou vyvolat odpor.Nepokoje také poškozují obraz Londýna jako dějištěm olympijských her v příštím roce. Mezinárodní olympijský výbor ale prohlásil, že britským úřadům důvěřuje.