Londýn uznal vládu libyjských rebelů

Britové uznali vládu libyjských rebelů.

Britové uznali vládu libyjských rebelů. Zdroj: ctk

Britský kabinet dnes uznal přechodnou vládu libyjských rebelů za právoplatné představitele země. Londýn také povstalecké radě zpřístupnil zmrazená libyjská aktiva v hodnotě 91 milionů liber.

Kabinet premiéra Davida Camerona také do Londýna pozval povstalecké diplomaty, aby nahradili vyhoštěné zástupce Muammara Kaddáfího. „Toto rozhodnutí reflektuje stoupající legitimitu a kompetentnost Národní přechodné rady, která úspěšně oslovila Libyjce po celé zemi,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague.

Oznámení přišlo krátce poté, co vyjednavač OSN opustil Libyi, aniž by dosáhl jakéhokoli posunu ve snahách vyjednat mír mezi rebely a stále ještě na mezinárodním poli většinově uznávaným vůdcem země, jehož vláda trvá 41 let.

Kromě financí z Británie se Národní radě povedlo získat i pomoc z Turecka. Ankara do centra povstání Benghází dodá palivo v hodnotě několika milionů dolarů. Přes tuto podporu a finanční injekci přesahující miliardu dolarů, kterou rebelové získali červnu na dárcovské konferenci, se zatím nepodařilo v boji proti Kaddáfímu dosáhnout výraznějších úspěchů. Na začátku srpna navíc propukne muslimský svátek Ramadán, který boje na měsíc ochromí.

Kvůli táhnoucím se bojům začaly některé západní státy připouštět možnost, že Muammar Kaddáfí by nemusel kvůli dosažení míru opustit Libyi. Takové řešení ale prakticky vyloučil Mezinárodní soudní dvůr (ICC) v Haagu, který vydal zatykač na Kaddáfího a jeho dva syny.

Kompromisní dohodu s libyjským vůdcem odmítl také vyjednavač OSN Abdul Elah al-Khatib. „Spravedlnost musí být vykonána v souladu s pravidly Římských statutů (zakládající smlouvy ICC),“ uvedl.

Vládu rebelů dosud uznalo 25 dalších státu včetně USA, obvykle byl tento akt také spojen s uvolněním fondů Kaddáfího vlády a rodiny, která má své finance uloženy v různých bankách po celém světě. Takto širokou podporu rebelů dlouhou kritizuje Rusko.