Lotyši prchají za prací, za posledních deset let jich ubylo 13 procent

Riga

Riga Zdroj: E15 Petr Horký

Počet obyvatel Lotyšska se za poslední dekádu snížil o 13 procent, vyplývá z předběžných výsledků posledního sčítání lidu. Některá území se vylidnila dokonce až o třicet procent. Lotyši odcházeli za prací hlavně po vstupu země do Evropské unie. Novou vlnu odchodů způsobila ekonomická krize v letech 2008-2010.

V březnu uplynulého roku mělo Lotyšsko lehce přes dva miliony lidí, o 300 tisíc méně, než v roce 2000. Dokonce i v hlavním městě Rize žije v současnosti o 14 procent lidí méně, než před deseti lety. Příčiny jsou dvě - porodnost v zemi byla nižší než úmrtnost. Ještě větší roli však sehrála migrace obyvatelstva.

Podle demografů a ekonomů jsou data o úbytku a stárnutí populace horší, než se čekalo. Tvrdí, že stát musí rychle zasáhnout a provést ekonomické a sociální reformy.

Odborníci nedávno odhadli, že odchod zhruba 200 tisíc Lotyšů připravil zem až o sto miliard latů (zhruba 183 miliard dolarů). Člověk, který odešel ve 30 letech, mohl v Lotyšsku pracovat dalších 35 let, zdůraznil Michael Hazan z Lotyšské univerzity. Míní, že nejvíce lidí se odstěhovalo do Británie, na druhém místě je prý Irsko.