Macao je bohatší než Švýcarsko

Macao, ilustrační foto

Macao, ilustrační foto Zdroj: ctk

Bývalá portugalská kolonie, dnes zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky, se sune nahoru v žebříčku nejbohatších zemí světa. Macao, které má vlastní hospodářství, přeskočilo Švýcarsko na místě čtvrtého nejbohatšího státu na světě. Alespoň podle hrubého domácího produktu na hlavu.

HDP na obyvatele Macca loni činil 91 376 dolarů. To je o 18,5 procenta více než o rok dříve. Uteklo tak Švýcarsku, které rostlo jen o necelé procento na 80 528 dolarů. Vyplývá to z údajů Světové banky.

Od roku 1999, kdy bylo Macao jako poslední asijská kolonie předáno portugalskou správou Číně, vzrostla jeho ekonomika o 557 procent. Za hospodářským zázrakem stojí výhradně hazardní byznys. Macao je jediným územím čínské republiky, kde jsou hazardní hry povolené. Hráči z pevninské Číny proto berou útokem území v ústí Perlové řeky o rozloze pouhých 27 kilometrů čtverečních.

Boom nového tisíciletí

Boom začal v roce 2002, kdy Macao ukončilo monopol a udělilo šest licencí na kasina. Ty dostali především velcí hráči včetně podniku Sand’s China amerického podnikatele Sheldona Adelsona a skupiny Stanleyho Ho SJM. Ho je hongkongský byznysmen, který do roku 2002 vlastnil monopol a dnes provozuje téměř polovinu z tamních 34 kasin.

Už v roce 2007 se Macao v tržbách z hazardu dostalo před Las Vegas. Tržby se loni zastavily na rekordních 45 miliardách dolarů. Tento týden přišla ale první znepokojivá zpráva. V červnu tržby kasin meziročně poprvé za čtyři roky klesly a to o 3,7 procenta na 3,4 miliardy dolarů. Podle analytiků za tím může ale být fotbalové mistrovství světa, které dočasně odlákalo peníze hazardérů. Analytici z macajské CLSA podle deníku Financial Times nadále předvídají, že v roce 2018 už hráči v Macau nechají 90 miliard dolarů.

HDP na obyvateleHDP na obyvatele | E15

Místní obyvatelé z kasin profitují, obávají se ale růstu cen nemovitostí a nájmů. Díky rozvoji sektoru služeb přicházejí do Macaa noví pracovníci a počet obyvatel se během několika málo let zvýšil o dvacet procent.