Maďaři chtějí mít sítě pod kontrolou, vláda připravuje obří holding

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

První národní holding veřejných zásobovacích sítí – tak se má jmenovat nový maďarský státní gigant, který bude zajišťovat zásobování obyvatelstva. Nejprve elektřinou, plynem a dálkovým teplem, později by se měla jeho působnost rozšířit také na vodovodní síť a odvoz odpadků. Vznik společnosti už schválila vláda, podrobnosti jejího fungování by se měly vyjasnit do března 2015, kdy má nový hráč na trhu začít působit.

Vláda poněkud ubrala z původních velkolepých plánů, podle kterých měla být správa sítí čistě ve státních rukou a fungovat na neziskovém základu. Nynější plán počítá s vytvořením holdingu, který bude fungovat v soutěžním prostředí trhu, ale bez „extraprofitu“. Ostatním hráčům bude konkurovat nízkými cenami a vysokou úrovní služeb. Takovéto naděje alespoň živí šéf úřadu vlády, ministr János Lázár, který bude na celý proces dohlížet. „Nechceme státní podnik, který mocenskými pákami potlačí konkurenci, vylučujeme však, dokonce si děláme naděje, že náš státní holding bude brzy monopolní, protože lidé k němu přejdou masově a spontánně,“ vyjádřil se Lázár.

Ministr financí Mihály Varga potvrdil „ideologický“ základ tohoto plánu: „Snižování režijních nákladů může být trvalé jen tehdy, když v provozování sítí na zásobování energiemi má nějakou roli stát, který nenahání mimořádný zisk, jen zisk, který pokryje náklady.“ Režijní náklady pro obyvatele přitom vláda snižuje už druhým rokem. Nejdřív ceny elektřiny a plynu dvakrát o deset procent, teď na podzim elektřinu o dalších pět procent. Ostatních odvětví se to také týká, naposledy 1. října zlevnilo dálkové teplo o 3,3 procenta.

Stát už koupil plynárenský podnik hlavního města, přesněji vlastní ho společně se samosprávou Budapešti. Právě tato společnost bude základem budoucího holdingu. Uskutečnil už i další nákupy v oblasti energetiky – získal plynárenské odvětví E. ON, přes 20 procent akcií ropné a plynárenské společnosti MOL, postupně získává společně se samosprávami místní vodárny. Ve městě Pécs tak například vytlačili francouzského vlastníka. Nákupy se uskutečňují prostřednictvím rozvojové banky či elektrických závodů, takže přímé státní zásahy nejsou tolik na očích.

Na politické scéně se kolem vládního plánu nevedou žádné diskuze, těsně před komunálními volbami se snižování cen nikdo nevzpírá. A odborný posudek Maďarské energetické společnosti jednoznačně konstatuje, že obyvatelé se na státní holding mohou těšit. „Síťové služby budou přehlednější, levnější a bezpečnější, i když nelze vyloučit, že při nečekaných problémech tarify nebudou stačit a stát bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. A tehdy by celý systém mohl narazit na pravidla EU, která jsou proti státním podporám a státnímu monopolu,“ konstatuje společnost.