Maďaři přijdou o dotace na stravenky

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Budapešť V Budapešti se vláda chystá vycouvat ze systému státní podpory benefitů, včetně stravenek pro zaměstnance. Jako první krok v rámci daňových zákonů na příští rok chce zvýšit daňové zatížení mimomzdových dávek z 35,7 na 51,17 procenta.

Pointou těchto benefitů přitom je, že jsou pro zaměstnavatele výhodnější a zároveň zaměstnancům zvyšují platy. Většina podniků ale nyní plánuje benefity pro zaměstnance omezit, protože se jim jednoduše nebudou vyplácet.

Pracujícím tak klesnou mimomzdové prostředky o pětinu. Vyplývá to i ze širšího průzkumu, v rámci něhož byly tázány více než dvě stovky zaměstnavatelů. I v roce 2015 poskytne benefity zaměstnancům přes 42 procent zaměstnavatelů, ale sníží jejich hodnotu úměrně k zvýšení odvodů. Až patnáct procent zaměstnavatelů se rozhodlo tak, že benefity přepočítá na forinty a přidá ke mzdě, což je asi třetinová ztráta jejich hodnoty. Předseda svazu podnikatelů Ferenc Dávid má informace, že většina malých a středních podniků benefity zruší. „Nikdo to nekonzultoval s podnikateli ani odbory, vláda to jednoduše dala do daňových zákonů na příští rok,“ rozčiluje se Dávid, podle něhož stát takto získá do centrálního rozpočtu čtyřicet miliard forintů.

Ágnes Királyová z poradenské firmy TopCafeteria uvádí příklad: průměrný zaměstnanec nyní dostává měsíčně benefity ve výši 25 tisíc forintů (zhruba 2250 korun), z čehož mu nyní zbývá 18 423 forintů, v případě 51 procent to bude pouze 16 538 forintů. Ekonomické deníky poznamenávají, že se tak v podstatě anuluje zisk občanů ze snižování režijních nákladů, což byl hlavní předvolební triumf vlády. Nejpopulárnější benefity jsou stravenky, dostávají je více než dva miliony pracujících. Statistický úřad odhaduje, že do konce tohoto roku dosáhne obrat stravenek 140–150 miliard forintů.

Királyová varuje před hrozbami, které číhají na maďarské hoteliéry a jiné poskytovatele ubytování, protože tyto benefity vygenerovaly v segmentuturistiky několikamiliardové příjmy, které nyní padnou. Odbory konstatují, že se nové daňové zatížení dotkne benefitů, které využívají zaměstnanci v nižší příjmové kategorii. Lépe pochodí ti, kteří využívají mimomzdové dávky na byt, kulturu a dětské jesle, jelikož ty zůstanou v nezdaněné kategorii.

Ohrožený systém cafeteria
V Maďarsku se benefity nazývají cafeteria, podle zahraničních vzorů je zavedla společnost MOL v polovině devadesátých let. Ze začátku tato částka mohla dosáhnout až půl milionu forintů ročně pro zaměstnance, navíc byla nezdaněná. V roce 2011 vláda zavedla současné daňové zatížení, které se nyní má ještě zvýšit. Do systému cafeterie jsou kromě stravenek a rekreačních benefitů zahrnuty dávky na pomoc začínajícím školákům, příspěvek na místní dopravu, sport, cestování, dokonce i na internet a podobně. Výhodou vyplácené mzdy je však to, že ji zohledňují při úvěrech, započítává se do důchodu a vyplývá z ní nárok na nemocenskou, což pro benefity neplatí.