Maďarská centrální banka se zoufale snaží zastavit volný pád forintu

Ve snaze ochránit forint před zhoubným vlivem ratingu „odpad“, který na Maďarsko uvalila agentura Moody’s, Maďarská centrální banka v úterý zvýšila úrokové sazby z 6 na 6,5 procenta. Země má nyní nejvyšší úrokové sazby v Evropské unii.

„Krátkodobě by to mělo stačit. Pokud by banka nechala sazby nezměněné, vyprovokovala by tím výprodej,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro E15 hlavní analytik maďarské banky Raiffeisen Zoltán Török. „Do budoucna to ale stačit nebude. Očekávám, že v prosinci dojde k obdobnému zvýšení,“ dodal Török z banky Raiffeisen, která maďarské ekonomice pro příští rok předpovídá propad HDP o 2 procenta.

„Pokud mělo navýšení sazeb o 50 bodů forint upevnit, tak se to nepovedlo,“ zhodnotil však rozhodnutí Magyar Nemzeti Bank ekonom londýnské Capital Economics Neil Shearing. Forint i pětileté maďarské státní dluhopisy po zvýšení sazeb mírně ztratily.

Forint v posledním pololetí vůči euru padal nejrychleji ze všech měn na světě – během šesti měsíců ztratil 13 procent hodnoty. Na historické minimum spadl 14. listopadu, kdy agentura Standard & Poor’s pohrozila snížením státního dluhu na odpad a přinutila tím vládu Viktora Orbána požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Ani to však nezabránilo tomu, aby maďarské dluhopisy neoznačila za „junk“ agentura Moody’s a OECD předpověděla zemi recesi.

Moody’s Maďarsku snížila rating kvůli státnímu dluhu, který se vymkl kontrole, a také kvůli nepředvídatelné politice vlády premiéra Viktora Orbána, shodují se analytici i média.

„Rizikový profil země se výrazně zhoršil. Částečně za to může stav v eurozóně, částečně nekonvenční ekonomická opatření místní vlády, která poškozují bankovní sektor,“ řekl Török. Státní dluh v přepočtu na obyvatele je v Maďarsku nejvyšší ve střední Evropě – činí 9 tisíc dolarů na hlavu.

Orbánův náskok se tenčí, premiér strká hlavu do písku

Agentura Standard & Poor’s označuje za jednu z příčin současných maďarských hospodářských potíží „nevyzpytatelnost“ akcí vlády premiéra Viktora Orbána. Reakce na ně jsou naopak velmi předvídatelné - mezinárodní kritika a úpadek popularity vládní strany Fidesz. Od května minulého roku přišla partaj podle průzkumu o 1,8 milionu voličů. Míní, že se země neubírá správným směrem. Orbán si podle všeho sice chyby příliš nepřipouští, není ale vyloučené, že si chystá nouzové řešení v podobě předčasných voleb.
Orbánovu práci v současnosti schvaluje jen 26 procent lidí. Opozice tvrdí, že premiér a ministr hospodářství György Matolcsy musí kvůli ztrátě důvěryhodnosti okamžitě rezignovat, hovoří o úřednickém kabinetu. „Každý vidí, že Maďarsko není obětí nějakého spiknutí, ale hlouposti dvou lidí,“ poznamenal šéf socialistů Attila Mesterházy.
Vládní představitelé se však jakýmkoli úvahám o tom, zda by Orbán nebo alespoň Matolcsy neměl následovat kupříkladu italského expremiéra Silvia Berlsuconiho do politického důchodu vyhýbají. „Není mou zodpovědností diskutovat o této personální otázce. K tomu je vládnoucí strana, ta by to měla rozhodnout,“ řekl státní tajemník Matolcsyho Zoltán Cséfalvay.
A šéf rezortu prohlásil, že neodejde, jelikož má důvěru předsedy kabinetu. O správnosti svého postupu se vládní duo na konci týdne zřejmě ještě ujistilo na schůzce s jedenácti ekonomy. Tisk zpochybňoval smysluplnost rozhovorů, na které byli přizváni pouze kabinetu loajální odborníci.
Klesající popularitu ale Orbán možná přece jen nepřechází bez povšimnutí. Spekuluje se o tom, že by si mohl zajistit dva roky vlády navíc tím, že uspořádá příští rok předčasné volby, dokud ještě má na vítězství. Někteří odborníci ale tuto domněnku vyvracejí a věří ve výhru jeho partaje i v řádných volbách. „Fidesz může být v roce 2014 poražen, jedině pokud se rozdělí,“ míní komentátor týdeníku Heti Válasz András Stumpf.
Socialisté ze situace zatím příliš vytěžit nedokázali, navíc se nedávno definitivně rozdělili na dvě strany. Předčasné volby by naopak zcela jistě vyhovovaly krajně pravicovému Jobbiku. Podle posledních průzkumů je pohodlně druhou nejsilnější maďarskou stranou a volil by ho každý pátý Maďar.