Maďarská pálenka Evropskou komisi neopila

alkohol, pálenka

alkohol, pálenka Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Souboj, který svádějí Brusel a Budapešť ve věci nulové daně na domácí výrobu ovocné pálenky, pokračuje u Evropského soudu. Maďarsko totiž nemíní ustoupit unijním direktivám.

„Pálení ovocných destilátů na základě historických tradic je součástí maďarského kulturního dědictví, vláda proto zajistila svobodu výroby domácí pálenky,“ zdůrazňuje ministerstvo národního hospodářství v opakovaném stanovisku.

O důležitosti, kterou maďarská vláda přisuzuje této otázce, svědčí také skutečnost, že „zákon o pálenkové svobodě“ schválil současný parlament už v říjnu 2010, tedy v prvním roce svého působení. Ve smyslu této normy může občan vypálit z ovoce líh pro vlastní domácí potřebu v množství padesáti litrů za rok, aniž by platil spotřební daň.

Evropská direktiva harmonizuje spotřební daň z alkoholických nápojů kvůli zrušení deformací vnitřního trhu. Nulová daň se Bruselu nelíbí, připustil by nanejvýš padesátiprocentní daňovou úlevu. Maďarská vláda však nehodlá ustoupit, takže se spor v těchto dnech posunul k soudu v Lucemburku.

Vláda se odvolává i na to, že podobné úlevy zavedly také v jiných členských zemích EU. K tomu však László Piros, člen Národní pálenkové rady, uvádí: „Rakouské, bavorské a slovinské pálení destilátů probíhá v kontrolovaných podmínkách, což se o Maďarsku říci nedá. Například v Rakousku existuje oznamovací povinnost o termínu pálení i množství pálenky, a tak financové mohou na místě kontrolovat dodržování zákonných podmínek bezdaňového pálení.“

Další rozdíl spočívá v tom, že v jiných zemích má právo využít nulovou daň jen pěstitel ovoce, ale v Maďarsku majitel ovoce, čili teoreticky je možné vyrobit líh i z dovezeného ovoce, což odporuje už samotné oficiální definici pálenky, která musí být vyrobená výlučně z domácího ovoce.

Domácí pálenice „prosakují“ na trh

Nezdaněné pálení obírá rozpočet ročně o miliardy forintů. Kromě toho legální obchodní palírny utrpí ztrátu též, protože z domácích pálenic „prosakuje“ na trh nekontrolovatelné množství nezdaněné pálenky, která tlačí ceny dolů. Palírny totiž zaplatí za litr padesátistupňového lihu daň 1600 forintů, zhruba 135 korun. Množství pálenky s nulovou daní se odhaduje ročně na dvanáct milionů litrů.