Maďarská sbírka na snížení dluhu končí blamáží

forinty,

forinty, Zdroj: Egrian, wikimedia

Ministerstvo hospodářství v Maďarsku ruší kdysi nadějný, dnes však bezvýznamný Fond soudržnosti proti státnímu dluhu. Dobrovolně do něj přispívali soukromé osoby, politici, firmy, církve a různé jiné organizace. Vedla je k tomu vlastenecká snaha snížit vysoký státní dluh. „Ministerstvo hospodářství provedlo audit a zvažuje likvidaci fondu,“ oznámil jeho správce, podnikatel Tihamér Horváth, který s rušením nesouhlasí. „Fond potřebuje lepší marketing a větší podporu ze strany vlády,“ podotkl.

Čísla však hovoří jasně: fond za tři roky působení shromáždil jen 5,7 procenta očekávaných financí. Kumulovaný maďarský dluh nyní dosahuje zhruba 77 procent hrubého domácího produktu.

Když byl fond v roce 2011 spuštěn, dluh převyšoval 80 procent HDP. Nesnížil se však díky štědrosti dárců, taková představa se ukázala být naivní. Za tři roky fond registroval 2600 plateb, největší částku 21 milionů forintů (necelé dva miliony korun) zaslala jistá agrární firma. Správce fondu Horváth obětoval deset milionů forintů. Nejvytrvalejší byl šéf centrální banky a někdejší ministr hospodářství György Matolcsy, který každý rok převedl do fondu milion forintů. Sporadicky přispívali i další politici, například bývalý prezident Pál Schmitt daroval svůj měsíční plat.

Orbán se nezapojil

Tisk v posledních letech pravidelně informoval o tom, že premiér Viktor Orbán se do boje za snižování státního dluhu touto formou – ještě – nezapojil. Mezi raritní dárce „vlastence“ je možné zařadit Györgye Gattyána, momentálně nejbohatšího Maďara, který svůj majetek shromáždil na základě provozování erotických webových stránek. Daroval deset milionů forintů. Jak vypočítala bulvární média, tuto částku Gattyán vydělá za 38 minut.

Na začátku akce přitom byly velké ambice. Fond měl ročně získat dvě miliardy forintů. Dosud se však na účtu sešlo jen 342,8 milionu forintů, což odpovídá přibližně ceně dvou luxusních vil v Budapešti. Maďarský státní dluh přitom dosahuje celkové sumy 25 bilionů forintů. Na vynulování této sumy by tak musel každý občan darovat 2,5 milionu forintů.

Na začátku bylo osvícení Iniciátorem založení Fondu soudržnosti proti státnímu dluhu byl už v roce 2010 katolický kněz z Győru Elemér Rédly, kterého „osvítil“ projev premiéra, jenž za největší neduh maďarského hospodářství označil vysoký státní dluh. Farář apeloval na vlasteneckou povinnost majetných lidí, kteří by podle něj i tímto způsobem měli prohlubovat „národní soudržnost“. Jak nyní podotýkají maďarská média, podobná cesta zatím nikde na světě k požadovanému výsledku nevedla.