Maďarská úvěrová sága pokračuje

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Chceme úvěr od Mezinárodního měnového fondu (MMF), protože ho kvůli krizi v eurozóně potřebujeme. Dohoda ale musí sloužit zájmům země. Takto zní poslední stanovisko šéfa maďarské vlády Viktora Orbána. Délka jeho platnosti se však vzhledem ke stálým zvratům v premiérových názorech nedá odhadnout.

MMF a EU v červenci obnovily jednání s Maďarskem poté, co parlament v Budapešti změnil podobu zákona o centrální bance. Výše půjčky není jasná, hovoří se o částce kolem 15 miliard eur. Orbán ale vyvolal minulý týden rozruch, když odmítl údajně tvrdé podmínky půjčky.

Tento týden v parlamentu vysvětloval, proč je úvěr nutný. „Maďarsko není dítě štěstěny i kvůli tomu, že je ve špatném stavu eurozóna,“ řekl premiér. „Kvůli vlastním problémům Maďarsko nepotřebuje dosáhnout dohody s MMF, své záležitosti si vyřešíme sami. Úvěrová dohoda je nezbytná kvůli problémům Evropské unie,“ dodal a naznačil, že by k ní mohlo dojít ještě na podzim.

EU ale zřejmě má na schopnost Budapešti pomoci si sama jiný názor. Z nedávného dopisu Evropské komise vyplývá, že jeho prognózy hospodářského růstu považuje za nadhodnocené a předpokládaný rozpočtový deficit na příští rok naopak značně podhodnocený. Podle Bruselu pravděpodobně přesáhne čtyři procenta HDP, vláda přitom slibuje 2,2 procenta.

Čtěte také:

MOL chce koupit další benzinky v Česku

Pomůžeme si sami. Orbán smetl ze stolu podmínky MMF a EU

Gregor Martin Papucsek: Maďarsko je silné, to Evropa je slabá

Dokument také vnesl více světla do dohadů okolo podmínek půjčky. Orbán se mimo jiné ohradil proti snižování penzí a růstu daní z příjmů. Podle dopisu ale na seznamu požadavků vůbec nefigurují. „Své diskuze s maďarskými představiteli chceme zaměřit na podporu růstu a pracovních míst. A myslíme si, že důvěra investorů vyžaduje stabilní daňový systém, bez ad hoc změn,“ naznačil před pár dny mluvčí komise, kudy se rozhovory budou ubírat.

Hladovějící expremiér

Bývalý premiér Ferenc Gyurcsány zahájil v neděli večer společně se třemi kolegy před parlamentem týdenní hladovku proti vládnímu návrhu na povinnou registraci voličů před volbami. Expremiér tvrdí, že by znamenal omezení demokracie a posílení moci strany Fidesz. Jeho slova potvrzují i analytici, podle kterých je změna výhodná pro strany s disciplinovanějším elektorátem. O návrhu mají poslanci hlasovat tento měsíc. Parlamentní kancelář včera hladovkářům nařídila zaplatit poplatky ve výši 132 tisíc forintů za využívání prostor.