Maďarsko chce „utěsnit“ svou jižní hranici a zastavit migranty

Zachránění migranti

Zachránění migranti Zdroj: ctk

Maďarsko chce utěsnit svou hranici se Srbskem, a zastavit tak příliv ilegálních migrantů. Podle návrhů vládnoucí národně-konzervativní strany Fidesz by policie mohla posílat zpět migranty, kteří se do země snaží dostat ilegálně. Plánem je "uzavřít hranici za pomoci zákonem přípustných prostředků, což neznamená budování železné opony," řekl místopředseda strany Lajos Kósa.

Maďarské úřady letos dosud obdržely více než 50 tisíc žádostí o azyl, za celý loňský rok to přitom bylo 43 tisíc a v roce 2012 úředníci vyřizovali 2157 žádostí o azyl, píše AP. V současnosti asi 70 procent migrantů přichází z Afghánistánu, Sýrie nebo v Iráku, v minulosti převažovali občané Kosova.

Řešení ostnatým drátem

„Návrh Fideszu by zabránil tomu, aby lidé přicházející ilegálně do Maďarska z bezpečné země mohli maďarské úřady žádat o status uprchlíka,“ řekl mluvčí vlády Zoltán Kovács. „Není pravda, že životy těch, kdo přicházejí ze Srbska nebo Řecka, jsou v ohrožení,“ dodal. Kovács také nevyloučil, že by Maďarsko na své hranici se Srbskem mohlo postavit plot s ostnatým drátem. „Věříme v nejoptimističtější scénář, ale připravujeme se na nejhorší,“ uvedl vládní mluvčí.

Podle maďarských činitelů Německo, Rakousko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko naznačily, že mají v úmyslu vrátit do Maďarska nejméně 15 tisíc migrantů, kteří požádali o azyl v Maďarsku, ale dříve než byla jejich žádost vyřízena, se přesunuli na západ.

Citlivá otázka

V Maďarsku je otázka uprchlíků velmi citlivá. Premiér Viktor Orbán nedávno odmítl návrh nové strategie Evropské komise na řešení migrační krize v Evropě, jehož součástí je i přerozdělování uprchlíků v zemích EU. Řekl, že jeho země chce o uprchlících rozhodovat sama a chránit si své hranice.

Maďarská vláda se v tomto směru rozhodla uspořádat jakési písemné referendum týkající se právě přistěhovalců. Každý z voličů starších 18 let dostal specifický dotazník, na který má odpovědět do 1. července. Hned v úvodní řeči Orbán občanům píše, že „vzhledem k tomu, že Brusel neřeší náležitě problém imigrace, Maďarsko musí jít svou vlastní cestou“. V zemi se také objevují billboardy se vzkazem pro uprchlíky: „Pokud přicházíte do Maďarska, nemůžete brát práci Maďarům.“

Migranti jsou ochotní riskovat cokoli za lepší život v Evropě