Maďarsko představilo revoluční plán růstu mezd, měly by se zvýšit o 40 procent

Maďarsko

Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Budapešť má rozhodně turistům co nabídnout!
Budapešť stojí za návštěvu.
Budapešť stojí za návštěvu.
Budapešť stojí za návštěvu.
Budapešť stojí za návštěvu.
12
Fotogalerie

Maďarská vláda vypracovala šestiletý program výrazného zvyšování mezd v soukromém sektoru a snižování odvodů z objemu mezd. Průměrná reálná mzda by za tu dobu měla vzrůst o 40 procent a přiblížit se úrovni západní Evropy, řekl dnes ministr hospodářství Mihály Varga. Podle něj by to nemělo ohrozit ekonomiku ani rozpočtové hospodaření.

Už ve čtvrtek premiér Viktor Orbán řekl, že vláda chystá snížení daní z příjmů firem a jednotlivců i odvodů za zaměstnance a plánuje reformu vyššího školství, aby podpořila hospodářskou konkurenceschopnost. Maďarská ekonomika se za Orbánovy vlády stabilizovala a silně roste, nyní však zažívá silný tlak na růst mezd, který by mohl podkopat investice.

Mzdy v rostoucí ekonomice tlačí vzhůru nedostatek pracovních sil v důsledku vysoké emigrace Maďarů do západní Evropy. Vláda chce silný růst mezd udržet, chce ale také zajistit, aby to nepodkopalo ekonomiku. Navrhuje proto svázat zvyšování mezd se zlepšováním produktivity a konkurenceschopnosti, řekl Varga podle agentury Reuters.

Maďarsko je v letošním žebříčku konkurenceschopnosti, který vydává Světové ekonomické fórum, až na 63. místě, tedy za Českem, Polskem i Rumunskem a těsně před Slovenskem. Průměrná mzda v zemi v srpnu meziročně vzrostla o 6,9 procenta, přičemž inflace zůstává takřka nulová.

"Vláda je toho názoru že v maďarské ekonomice nastala situace, kdy můžeme plánovat o něco odvážněji," řekl Varga na tiskové konferenci po setkání se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců soukromého sektoru.

Vláda chce růst mezd podpořit několika koly snižování odvodů z mezd, které chce přiblížit sazbám v ostatních zemích střední Evropy. Příští rok navrhuje snížit sazbu odvodu o čtyři procentní body a v dalších letech vždy o další dva body. Maďarsko má čtvrtou nejvyšší úhrnnou sazbu odvodů, o něž se dělí zaměstnavatelé se zaměstnanci, ze všech 34 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Jeden z analytiků oslovených Reuters uvedl, že navrhované snižování odvodů by vládu připravilo o příjmy odpovídající 1,3 procenta ročního výkonu ekonomiky. Rozpočet by to ale nedestabilizovalo tak, jako vlny zvýšených výdajů v předešlých obdobích. Maďarsko čekají parlamentní volby v roce 2018.

Vláda rovněž navrhuje zvýšení minimální mzdy o 15 procent z letošních 111.000 forintů (9700 Kč) měsíčně. Minimální mzda v zaměstnáních vyžadujících minimálně středoškolské vzdělání by stoupla o 25 procent a v roce 2018 by se oba tyto typy minimální mzdy dál zvýšily, řekl Varga. Podle analytiků by zvýšení minimální mzdy mohlo vládě posílit rozpočtové příjmy.