Maďarsko ustoupilo Bruselu, zruší část sporné ústavy

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Maďarsko z ústavy vyškrtne část ústavního dodatku, který Evropská unie opakovaně kritizovala. Podle maďarského ministra zahraničí Jánose Martonyiho parlament ze základního zákona země vyjme pasáže o mimořádné dani v souvislosti s rozsudkem Soudního dvora EU a sporné části o dohledu nad soudnictvím, napsala agentury MTI. Bruselu se rovněž nelíbí regulace volební kampaně, ta nicméně zůstane beze změny.

Brusel v posledních týdnech Budapešť opakovaně vyzýval, aby vysvětlila všechny sporné části čtvrtého dodatku. Ten prezident János Áder v březnu i přes výhrady opozice, Bruselu i maďarského ombudsmana Mátéa Szabóa podepsal.

Evropská komise kritizovala především pravomoc šéfa maďarského úřadu pro dohled nad soudnictvím, který může kontrolovat a přesouvat případy. O možnost převést případy k jinému soudu zmíněný úřad přijde.

Sporná byla také klauzule o platebních závazcích v souvislosti s verdikty Soudního dvora EU. Zmíněná ústavní pasáž uvádí, že pokuty udělené tímto soudem mohou být napříště uloženy přímo občanům jako mimořádná daň, aby sankce již vláda nemusela platit z rozpočtu.

Evropské komisi se také nelíbí omezení propagace politických stran. V tomto směru Budapešť podle všeho žádnou změnu nechystá. Martonyi dnes prohlásil, že volby do Evropského parlamentu se v zemi uskuteční podle stejných pravidel jako jakékoli jiné národní hlasování.