Maďarsko ustupuje tlaku EU, je ochotno změnit kontroverzní zákony

Pokud to bude Evropská komise (EK) považovat za nezbytné, je maďarská vláda připravena změnit zákon omezující nezávislost centrální banky. Uvedl to maďarský ministr zahraničí János Martonyi. Nová norma pobouřila také Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou centrální banku.

„Plně uznáváme autoritu Evropské komise, ochránce evropských smluv,“ napsal Martonyi v dopisu z 6. ledna, který dnes zveřejnilo jeho ministerstvo. „Pokud to bude nezbytné, jsme připraveni zvážit změnu legislativy,“ dodal.

EK minulý měsíc Maďarsko vyzvala ke změně zákona. Dala také jasně najevo, že pokud k ní nedojde, Budapešť nemůže počítat s několikamiliardovou půjčkou, o níž se nyní jedná. Obavy vyjádřila také šéfka MMF Christine Lagardeov, jejíž fond by se měl na finanční pomoci zadlužené zemi také podílet. „Rozhodně doufám, že nejvyšší činitelé Maďarska budou mít také velký zájem o to mít svoji legislativu v souladu s evropskými směrnicemi, zvláště pokud se to týká nezávislosti jejich centrální banky,“ řekla televizní stanici CNN.

Nový zákon o centrální bance rozšiřuje počet členů měnového výboru ze sedmi na devět, přičemž dva z nich bude jmenovat parlament. Vzniká také post třetího viceprezidenta jmenovaného premiérem a umožňuje fúzi centrální banky s finančním regulátorem, což by snížilo význam funkce prezidenta banky.

Martonyi v dopise dále uvedl, že vláda je ochotna jednat s kýmkoli, kdo vznese konkrétní námitky proti novým zákonům kabinetu premiéra Viktora Orbána. Znovu by se tak mohlo začít diskutovat i o tiskovém zákonu, který EK dříve také kritizovala.