Maďarsko vyhlásilo krizový stav, k hranicím může poslat armádu

Maďarská policie nezvládá zadržovat uprchlíky

Maďarská policie nezvládá zadržovat uprchlíky Zdroj: ctk/ap

Maďarská vláda kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav ve dvou oblastech na jihu země. Opatření mimo jiné umožní vyslat armádu, aby pomohla policii střežit hranice. Očekává se, že tento krok schválí již příští týden parlament.

Návrh na vyhlášení krizového stavu, který předložil minulý týden ministr vnitra Sándor Pintér, počítá i s tím, že soudy budou přednostně řešit případy týkající se osob, které nelegálně vstoupí na maďarské území.

Kromě toho by policie měla být zmocněna provádět domovní prohlídky bez soudního povolení, pokud bude mít podezření, že se v objektu nacházejí běženci.

Nová maďarská legislativa dělá starosti generálnímu tajemníkovi Rady Evropy Thorbjörnu Jaglandovi. Bude chtít, aby ho maďarský premiér Viktor Orbán ujistil, že jeho země nezapomíná na své mezinárodní závazky. Šéf úřadu pro mimořádné události Bakondi na tiskové konferenci v jihomaďarském Szegedu řekl, že krizový stav se nově rozšiřuje na pásmo podél hranic z nynějších deseti metrů na 60.

Na maďarsko-srbských hranicích na takzvaném území nikoho vznikly tranzitní zóny, kde by měly být žádosti běženců vyřízeny během několika hodin. Ti, kdo žádost o úpravu svého právního postavení nepodají, se budou muset bezodkladně vrátit do Srbska.

Maďaři azyl zamítli

Maďarské úřady dnes rozhodly o 16 žádostech o azyl a všechny zamítly, dalších 32 jich zpracovávají, řekl Bakondi. Maďarská policie při pokusu o ilegální přechod hranic zadržela 174 lidí, které nyní čeká trestní stíhání. Za ničení pohraničních zábran nově hrozí až pět let vězení.

Podle svědectví zpravodaje agentury Reuters se během dne stovky běženců shromažďovaly u bariéry z ostnatého drátu, kterou maďarské úřady vztyčily na hranici se Srbskem, a žádaly volný průchod. „Otevřít hranici!“ skandovali.
Otevření hranice dnes požadoval také srbský ministr práce Aleksandar Vulin.

Právě do Srbska přitom chce Maďarsko uprchlíky vracet. S tím nesouhlasí nejen Bělehrad, ale také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Mluvčí úřadu OSN Ruth Schöfflová dnes podle agentury APA řekla, že srbské úřady nejsou přes veškerou snahu připraveny zvládnout tak velký počet žadatelů o azyl a poskytnout jim odpovídající útočiště. Podle UNHCR je po maďarských opatřeních pravděpodobné, že se otevře nová cesta, kudy budou proudit lidé usilující o získání azylu v Evropské unii.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes varovala, že novým režimem na své hranici Maďarsko pravděpodobně porušilo své závazky vyplývající z ustanovení OSN a EU o azylu a uprchlících.

Pokud to bude nutné, hodlá maďarská vláda postavit plot i podél hranice s Rumunskem, řekl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Je podle něho potřebné takové plány připravit, protože pašeráci lidí působící u hranic se Srbskem kvůli tamní bariéře mění trasy a vlna migrantů se zřejmě přesune do směru Rumunska. Plot by začínal na maďarsko-srbsko-rumunském trojmezí a měl by mít „rozumnou délku“, uvedl Szijjártó. Nevznikl by podél celé skoro 450 kilometrů dlouhé hranice, ale končil by po 25 kilometrech u řeky Maruše.

Rumunsko v reakci na plány Maďarů uvedlo, že „z politického hlediska nepovažuje stavbu plotu mezi dvěma členskými zeměmi EU, které jsou strategickými partnery, za politicky správné gesto“

Maďarsko letos zaznamenalo už přes 200 tisíc migrantů
Od začátku roku v Maďarsku zaregistrovali více než 200 tisíc imigrantů. Drtivá většina běženců překročila ilegálně hranice ze Srbska. V Maďarsku proto od půlnoci vstoupila platnost mimořádná opatření, která mají společně s plotem na hranici se Srbskem příliv uprchlíků zastavit.
Podle zveřejněné statistiky maďarské úřady od začátku ledna zaznamenaly 200 778 migrantů. Jde o lidi prchající před válečnými konflikty či bídou z Blízkého východu, Asie a Afriky přes Balkán do bohatších států Evropské unie, především do Německa a do Švédska.
Jejich neochabující příval se Maďarsko snaží zastavit plotem, který postavilo na hranici se Srbskem a mimořádnými zákonnými kroky, které uplatňuje od půlnoci na dnešek.
Maďarský postup přitom způsobil, že počet lidí prchajících na Západ v posledních dnech v tranzitních zemích prudce stoupal, protože běženci pospíchali, aby se včas dostali do Maďarska. V Makedonii, v Srbsku i v Maďarsku tak zaznamenávali od pátku denní rekordy v počtech utečenců. V sobotu v Maďarsku napočítali příchod 4330 uprchlíků, v neděli 5809 a v pondělí dokonce 9380.