Maďarský nejvyšší soud: Banky neodpovídají za měnové ztráty klientů

Viktor Orbán pomohl zadluženým lidem zvláštním zákonem.

Viktor Orbán pomohl zadluženým lidem zvláštním zákonem. Zdroj: CTK

Banky nejsou odpovědné za ztráty, které utrpěli jejich zákazníci v důsledku poklesu kurzu domácí měny. Rozhodl o tom maďarský nejvyšší soud. Slabý forint výrazně zvýšil splátky u hypoték a dalších úvěrů v cizích měnách, které byly v Maďarsku dříve velmi populární. Informovala o tom agentura Reuters.

Soud dospěl k názoru, že dlužníci musí nést důsledky změn měnových kurzů na vlastních bedrech. Upozornil, že měnové riziko pro dlužníky neznamená, že takovéto úvěrové smlouvy jsou v rozporu se zákonem a morálkou a představují lichvu.

Akcie největší maďarské banky OTP po dnešním rozhodnutí soudu posílily o pět procent. Rozhodnutí zřejmě přinese úlevu i zahraničním bankám působícím v Maďarsku, například firmám Raiffeisen, Erste Bank a UniCredit, napsala agentura Reuters.

Dluhy v zahraničních měnách má podle dřívějších údajů agentury DPA u bank zhruba půl milionu Maďarů. Polovinu z těchto závazků tvoří hypotéky. Maďaři si úvěry v cizí měně brali v době, kdy to bylo výhodné, s poklesem kurzu forintu se jim ale výrazně zvýšily pravidelné splátky. Mnozí dlužníci se tak kvůli slabé domácí měně dostali do dluhové spirály.

Orbánova pomoc

Orbánova vláda se snažila dlužníkům pomoci zvláštním zákonem, který by umožňoval splácení ve stálém a výhodném kurzu forintu vůči vybraným zahraničním měnám.

Možnost fixního směnného kurzu parlament svým rozhodnutím prakticky rozšířil z jen určité skupiny příjemců úvěru na mnohem větší počet dlužníků. Podle DPA předseda parlamentní frakce Fidesz Antal Rogan vysvětlil, že doposud mohli fixního směnného kurzu využívat jen ti, kdo se se splátkami neopozdili déle než 90 dní. Nyní je tato lhůta prodloužena na 180 dní. Parlament navíc zrušil podmínku maximální výše úvěru 20 milionů forintů (1,7 milionu korun).

Příslušnou úpravu zákona sněmovna schválila na návrh vládnoucí pravicové strany Fidesz. Zájem kabinetu premiéra Viktora Orbána na řešení této otázky je evidentní vzhledem k tomu, že zadlužení v cizích měnách přerostlo v závažný sociální problém.

Předvolební gesta

Na jaře příštího roku čekají Maďarsko parlamentní volby. Fidesz má teď v zákonodárném sboru 227 z 386 křesel. Očekává se, že ve zmenšeném 199 členném parlamentu Fidesz díky většinovému systému polovině obvodů zřejmě udrží většinu.

Nahrává mu v tom to, že levicová opozice se nedokáže dohodnout na těsné spolupráci a proti Orbánovi půjdou samostatně do voleb tři levicové strany. Viktor Orbán se pokouší získat větší voličskou podporu populárními opatřeními. Mezi ně patří právě zmíněná fixace směnného kurzu nebo nedávné převzetí dluhů maďarských obcí, které nebyly schopny splácet a byly nuceny rušit mnohé veřejné služby.

David Klimeš: Drahý rozvod Viktora Orbána s MMF