Maďarský plot je jen dočasné řešení, myslí si komisař pro migraci

Dimitris Avramopulos

Dimitris Avramopulos Zdroj: avramopoulos.gr

Komisař Evropské unie pro migraci Dimitris Avramopulos dnes v Budapešti upozornil, že překážky jako maďarský plot na hranicích se Srbskem představují jen dočasné řešení, které pouze odkloní uprchlíky a migranty do jiných zemí a vystupňují napětí. Šéf maďarské diplomacie kritiku odmítl.

Maďarsko ve středu zadrželo 29 běženců, kteří se domáhali otevření čerstvě uzavřených hranic a po policistech házeli kamení, klacky a další předměty. V potyčkách policie použila vodní děla a slzný plyn. „Většina lidí, kteří přicházejí do Evropy, jsou Syřané, kteří potřebují naši pomoc,“ řekl eurokomisař Avramopulos na společné tiskové konferenci s maďarskými ministry zahraničí a vnitra.

„Neexistuje žádná zeď, kterou byste nepřelezli, neexistuje moře, které byste nepřepluli, pokud prcháte před násilím a terorem,“ řekl. „Máme morální povinnost jim nabídnout ochranu,“ řekl Avramopulos. Zároveň vyzval Maďarsko, aby pokračovalo ve spolupráci s Evropskou komisí při hledání společného a trvalého řešení. Dodal, že východiskem není násilí.

Maďarsko se chystá rozšířit svůj plot na hranice s Rumunskem a částečně s Chorvatskem. Tvrdí, že toto opatření je nezbytné pro ochranu vnějších hranic EU a schengenského prostoru volného cestování. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že je otřesen zacházením s uprchlíky na srbsko-maďarské hranici, a upozornil, že s běženci by se mělo zacházet s ohledem na jejich důstojnost a lidská práva.

Xenofobní a protimuslimské

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn označil tvrdé zacházení s uprchlíky v Maďarsku za „xenofobní a protimuslimské“, občas i porušující mezinárodní právo. Za „skutečně otřesné“ označil obrázky žen a dětí zasažených slzným plynem a vodními děly, odsoudil také zákroky proti novinářům.

„Žádat o azyl není zločin, ani když vstoupí do země nelegálně,“ prohlásil s tím, že uprchlíci nemají na výběr. Nové maďarské předpisy, postihující nelegální překročení hranic, označil za neslučitelné se závazky Budapešti respektovat lidská práva.

Maďarský přístup také kritizoval mluvčí řecké diplomacie. „Užití násilí, ozbrojené hlídky a odesílání nevinných obětí války do minových polí (v Chorvatsku), nevyčištěných od války v Jugoslávii, je chování nehodné členského státu EU,“ prohlásil Konstantinos Kutras. Budapešť naopak vyčítá Aténám selhání při ochraně řeckých hranic.

Je bizarní a šokující, jak někteří představitelé mezinárodního politického života a mezinárodní tisk interpretují události

Kritika rozhněvala maďarského ministra zahraničí. „Je bizarní a šokující, jak někteří představitelé mezinárodního politického života a mezinárodní tisk interpretují události,“ řekl Péter Szijjártó, aniž někoho konkrétně jmenoval.

Připomněl, že uprchlíci házeli kameny a zranili dvě desítky policistů, avšak „respektovaní členové“ mezinárodního společenství jen podporují násilnosti. „Všichni tito lidé ponesou odpovědnost, pokud se události zopakují dnes, zítra nebo pozítří,“ řekl.

Podle Budapešti by Evropská unie měla bezodkladně vytvořit společnou sílu na ochranu hranic Řecka a také by se měla ujmout financování uprchlických táborů v Turecku, Jordánsku, Libanonu a Iráku a případně i budování nových táborů v těchto zemích.