Malorusko jako nový federální stát? Jen hra se slovy, míní politologové

Malorusko

Malorusko Zdroj: E15

Takzvaný nástupnický stát Ukrajiny si nárokuje drtivou většinu ukrajinského území.

Nový federální stát s názvem Malorusko vyhlásili separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky. Má být nástupcem Ukrajiny a zahrnout pod sebe devatenáct ze čtyřiadvaceti jejích regionů. Podle politologů jde však spíše o hru se slovy než uskutečnitelný politický záměr.

Plán může počítat jen s omezenou podporou, druhá z dosud vyhlášených údajných lidových republik, Luhanská, označila projekt za pochybný. Mluvčí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v reakci na krok separatistů uvedl, že Ukrajina obnoví svrchovanost nad celým svým územím.

Podle ruského politologa Alexeje Česnakova je krok separatistů vzdálen realitě, protože se prý jedná spíše o dílo bloggerů a spisovatelů než o politiku. Politický geograf Michael Romancov ale dodává, že bezprostředně po ohlášení státu Malorusko je těžké soudit, co se s ním bude dít dál. „Uvidíme, jak s ním bude nebo nebude operovat Kreml. Pokud se mu bude líbit, tak bude žít. Když se líbit nebude, zemře na úbytě,“ dodává.

Podle Romancova není zcela jasné, proč si Zacharčenko vybral právě název Malorusko. Nejspíš jde o příklad nového slovníku, kterým se doněcký vůdce snaží odůvodnit, co se děje, a dodat tomu zdání historické legitimity, míní Romancov.

„Podle mě se jedná o PR samozvaného vůdce Zacharčenka. Ten si zkrátka vyhledal nějaký termín, který má nějakou historickou relevanci, ale ne pro ta místa, na nichž se teď bezprostředně nachází. To jsou věci, které se děly na různých místech například při dekolonizaci Afriky,“ připomíná Romancov.

Termín Malorusko v tomto kontextu se podle Romancova poprvé vynořil v okamžiku, kdy byla takzvaná levobřežní Ukrajina připojena k ruskému carství. Jednalo se tehdy o první ruskou expanzi směrem na západ.

MaloruskoMalorusko|E15