Mečiar: Kdybychom se nerozdělili, bylo by Slovensko bezvýznamné

Mečiar na republikovém představenstvu mimoparlamentní strany LS-HZDS v roce 2010

Mečiar na republikovém představenstvu mimoparlamentní strany LS-HZDS v roce 2010 Zdroj: ctk

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar v sobotu při oslavě svých sedmdesátých narozenin zavzpomínal na rozpad Československa a Slovákům vzkázal, že kdyby se federace před 20 lety nerozdělila, bylo by nyní Slovensko jen bezvýznamným evropským regionem. Mečiar své jubileum slavil v domě v Trenčianských Teplicích, kam mu přišlo poblahopřát 49 příbuzných, ale nikdo z bývalých kolegů v politice, napsala slovenská média.

Expremiér novinářům řekl, že rozhodnutí o rozdělení Československa stále považuje za správný krok. „Proč ještě stále pochybujete, zda to bylo dobře, když to dobře je? Proč o sobě Slováci stále pochybují, to tak spěchají, aby ztratili samostatnost?“ ptal se Mečiar.

Dvacet let po rozpadu republiky Mečiar novinářům řekl, že i po této době hodnotí kladně svá jednání s Václavem Klausem, která vedla v rozdělení Československa. Právě Klaus, a ne Václav Havel, byl podle něj jediným reálným politikem na české politické scéně.

Vyslovil se tak v zásadě stejně jako český prezident Klaus, který v nedávném dopise, jímž Mečiarovi přál k sedmdesátinám, napsal, že se po 20 letech ukázalo, že rozdělení Československa bylo nezbytným krokem, že se podařilo a pomohlo všem.

Kromě událostí starých 20 let se slovenský politik vrátil i do nedávné historie, když komentoval propadák svého seskupení Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) v březnových parlamentních volbách. Strana dostala méně než jedno procento hlasů a nedostala se do sněmovny.

Čtěte také:

Rozdělení Československa pomohlo všem, blahopřál Klaus Mečiarovi

Slováci oslavili kulaté výročí svrchovanosti vlažně

Havlova rezignace v roce 1992 - bod obratu vztahů Čechů a Slováků

„Národ, který chce mít osobnosti, si jich musí vážit. Když si jich neváží, pak to není prohra těch osobností, je to prohra národa, protože ztrácí vzájemnou symbiózu a vyplývá z toho ponaučení: Vykašli se na Slováky, protože oni se při první příležitosti vykašlou na tebe,“ vysvětlil neúspěch Mečiar.

Vladimír Mečiar zastával v 90. letech třikrát funkci premiéra a často byl kritizován za autoritativní styl vládnutí. Zlom v jeho politické kariéře nastal v roce 1998. Tehdy se proti problematickému premiérovi sjednotily hlavní opoziční strany s cílem ukončit jeho vládu, což se jim podařilo a HZDS skončila v opozici. Politik se pak postupně stáhl do ústraní.

Vladimír Mečiar a Václav Klaus v roce 1992Vladimír Mečiar a Václav Klaus v roce 1992|ctkVladimír Mečiar a Václav Klaus v roce 1992

Muž, který také v letech 1999 a 2004 neúspěšně kandidoval v přímých prezidentských volbách, během své oslavy prohlásil, že potřetí už kandidovat nechce. Nemá na to prý chuť, ani nevidí vůli veřejnosti. „Proč mám dělat třetí experiment a dělat službu lidem, když to ti lidé nechtějí a neváží si toho?“ zeptal se novinářů.

Jak Mečiar podle slovenských médií řekl, zažil během své politické kariéry devět pokusů o atentát a několik trestních stíhání. A negativní postoj vůči jeho osobě se podle něj nezměnil ani během současné vlády premiéra Roberta Fica a jeho levicové strany Směr.

„Ani teď to není jiné, když je Fico u moci, mě předali ÚBOKu (Úřad boje proti organizované kriminalitě - pozn. red.), aby mě přezkoumali a prošetřili na základě zákona o prokázání původu majetku. Už je mi to jedno, jestli je to Dzurinda nebo je to Fico, pořád je to vůči mně stejný postoj zneužití státní moci,“ postěžoval si politik.