Média se ohlíží za summitem G20. Zaznívají i slova o německém debaklu

Protesty během summitu G20 v Hamburku

Protesty během summitu G20 v Hamburku Zdroj: ČTK

Protesty na summitu G20 v Hamburku
Protesty během summitu G20 v Hamburku
Donald Trump a Angela Merkelová na summitu G20 v Hamburku.
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
G20 odklepla volný obchod, USA dostanou vyjímku
45
Fotogalerie

Německá média se ve svých komentářích k summitu G20 v Hamburku věnují hlavně výtržnostem, než jeho politickým závěrům. Zabývají se tím, zda se měl summit vůbec konat ve velkoměstě, zda mohla policie postupovat jinak a také tím, jak reagovat na levicové extremisty.

Stefan Braun v komentáři na serveru listu Süddeutsche Zeitung zdůrazňuje, že je důležité, aby se politici setkávali na podobných akcích, jako byl právě hamburský summit, protože lze mnohé dohodnout. Vrcholná schůzka v Hamburku ale podle něj tentokrát byla debaklem. Desetitisíce poklidných demonstrantů za to ale rozhodně nemohou.

"Hamburský debakl nese jiné jméno. Jsou jím zahalení násilníci; je jím naivita politiky, která problém brutálních výtržníků podcenila," míní komentátor. Část viny podle něj nesou také organizátoři protestů, kteří nechtěli vzít na vědomí, že výtržníkům nejde o politické cíle, ale pouze o násilí.

"Je s podivem, že policie a organizátoři nenásilných demonstrací mohli situaci až tak podcenit," píše Braun. Kritika podle něj padá ale v první řadě na politiky, tedy na spolkovou vládu a na radnici v Hamburku, protože měli počítat s nejhorším možným scénářem, nikoliv s tím nejpříznivějším.

Peter Huth z listu Die Welt vidí za excesy i dlouhodobě příliš měkkou politiku Německa vůči levicovým extremistům, která je podle něj výrazně odlišná od přístupu k pravicovým radikálům. "To, co se stalo v Hamburku, je důsledkem slepoty vůči levicovému extremismu," míní Huth, podle něhož levicoví radikálové v Berlíně nebo právě v Hamburku dosud mohli v takzvaných autonomních centrech v klidu plánovat své akce a útoky.

Podobně to vidí i komentář na serveru deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle něhož v Německu existuje silná levicově-radikální scéna. "Její příznivci sní o revolučním převratu, který zemi promění v utopii. Nesnášejí stát a jeho instituce, snaží se ho ponížit, kde mohou. Nebezpečnost této scény je neustále snižována," míní list.

V německých médiích se dnes diskutuje také o tom, zda se měl summit vůbec v Hamburku uskutečnit. Rozhodnutí v sobotu kancléřka Angela Merkelová zdůvodňovala například tím, že se podobné akce už jen kvůli nutným hotelovým kapacitám musejí organizovat ve velkých městech.

Například list Lübecker Nachrichten to ale vidí jinak. Město a policie podle něj situaci naprosto špatně vyhodnotily. Zvládly sice ochránit mocné tohoto světa, ale byly bezmocné, když bandy výtržníků převzaly kontrolou nad jednou z městských čtvrtí. Ochrana summitu a delegací stála tolik sil a energie, že tisíce policistů několik dní pracovaly na hranicích svých sil. Správným řešením tedy podle Lübecker Nachrichten není dovolávat se ještě většího počtu policistů, ale nepořádat žádný summit uprostřed velkoměsta.