Měl to být ropný ráj, teď těžba ropy ve Venezuele prudce klesá

Těžba ropy ve Venezuele

Těžba ropy ve Venezuele Zdroj: Profimedia

Ropa
Ilustrační foto
Ropná plošina
ilustrační foto
Protesty a rabování ve Venezuele
13
Fotogalerie
Říkalo se jí Saúdská Arábie Jižní Ameriky. Jenže socialistická revoluce srazila Venezuelu do temnot hospodářského krachu, který z těžby ropy, jediného zdroje dolarů v zemi, udělal  jen stín minulosti. Na začátku letošního roku Venezuela za den vytěžila jen 1,6 milionu barelů ropy. Od roku 2013 klesla těžba o 40 procent. Ještě před dvanácti lety Venezuela dokázala vytěžit 3,3 milionu barelů za den.

Některé analýzy založené na satelitním průzkumu uvádějí, že denní těžba letos spadla až na 1,5 milionu barelů. Méně ropy se už těží nejen z vrtů, které patří státní společnosti PdVSA, jejíž příjmy z prodejem suroviny roky drancovala vláda na sociální programy a která téměř přestala investovat do průzkumu a otvírání nových ložisek. V posledním roce se pokles těžby dotkl také vrtů, které provozuje PdVSA ve společných podnicích se západními těžaři. PdVSA přestala totiž platit svůj díl do investičních rozpočtů společných firem.

Venezuela má největší ropné zásoby na světě. Odhaduje se, že pod zemí leží 300 miliard barelů ropy. Většina jí ovšem má podobu takzvané tuhé ropy, která má vysoký obsah síry. Těžba této ropy je závislá na dovozu roztoků, které tuhou ropu dokážou naředit, aby jí bylo možné zpracovat v rafinériích. Jenže PdVSA nemá dost peněz, aby tyto klíčové suroviny pro těžbu dovážela v dostatečném množství.

Peníze chybí také na platby pro servisní firmy, které těžařům poskytují vrtné a těžební zařízení a související služby. Největší světový poskytovatel těchto služeb, americký Schlumberger, oznámil, že odepsal 938 milionů dolarů ze svých venezuelských aktiv. Minulý rok odepsal 460 milionů dolarů z nesplácených pohledávek, které má u venezuelské vlády a PdVSA.

Venezuela dluží všem externím a servisním firmám téměř 60 miliard dolarů, uvádí analýzy Harvard Law School. Počet aktivních vrtů i kvůli tomu spadl ze 70 v prvním čtvrtletí roku 2016 na 43, které byly v provozu na konci loňského roku. Očekává se, že venezuelská těžba bude dál klesat. Přitom se na celkovém vývozu země podílí z 95 procent.

Loni PdVSA musela omezit export ropy pomocí tankerů. Nebyla schopná zajistit bezpečnostní prohlídky a čištění tankerů podle námořního práva. Americké a asijské rafinérie, které venezuelskou ropu odebírají, také začaly hlásit problémy s kvalitou dodávané suroviny. Po PdVSA proto žádaly slevy. Některé rafinérie dokonce přestaly ropu z Venezuely nakupovat.

Úpadek největšího zdroje z příjmů státu jen dokazuje rozsah ekonomického rozkladu, kterému Venezuela čelí. Loni klesl hrubý domácí produkt země o 12,5 procenta, odhaduje Mezinárodní měnový fond. Od roku 2013 se ukazatel HDP na obyvatele propadl o 37 procent. Dnes je podle tohoto podílu Venezuela na stejné úrovni jako v roce 1950.