Andrzej Modrzejewski: PKN Orlen nechá v Unipetrolu více peněz na investice

Andrzej Modrzejewski

Andrzej Modrzejewski Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrzej Modrzejewski
Andrzej Modrzejewski
Ilustrační foto
Růst prodejů. V rafinerské oblasti Unipetrol meziročně navýšil odbyt o 27 procent, v petrochemii o čtyři procenta
Unipetrol,ropa
12
Fotogalerie

Do konce ledna mohou menšinoví akcionáři Unipetrolu využít nabídku PKN Orlen na odkup akcií. Pokud se polské firmě povede ovládnout Unipetrol, utichnou spory o dividendu. „PKN Orlen bude dlouhodobý investor, takže nebude mít zájem okamžitě z Unipetrolu vytáhnout volné peníze,“ říká Andrzej Modrzejewski, generální ředitel Unipetrolu. 

Co se změní pro Unipetrol v případě, že PKN Orlen společnost plně ovládne?

Měli jsme problémy s některými menšinovými akcionáři, protože požadovali vyšší dividendu. Pohled dlouhodobého investora je ale jiný než u toho krátkodobého. PKN Orlen bude dlouhodobý investor, takže nebude mít zájem okamžitě z Unipetrolu vytáhnout volné peníze.

Nechá více peněz v Unipetrolu na další investice?

Ano, myslím si, že nechá více peněz i na výzkumné projekty. Z našeho pohledu by měla růst přidaná hodnota Unipetrolu. Navíc spolupráce a využívání vzájemných synergií bude mnohem uvolněnější. Očekávám větší výměnu lidí mezi PKN a Unipetrolem. Změna bude i kulturní, protože budeme jedna společnost, která funguje na globálním trhu. Teď musíme respektovat práva menšinových akcionářů, musíme se chovat jako samostatná společnost obchodovaná na burze. V budoucnu se bude moci změnit třeba struktura nebo byznys model. Ale to bude záležet na PKN Orlen. Určitě to má dobře spočítané, když vykupuje akcie od menšinových akcionářů za historicky rekordní cenu.

Znamená to, že v budoucnu byste se třeba mohli věnovat více petrochemii?

Nedokážu říct, jak to PKN vidí z pohledu celé skupiny. My jsme dosud fungovali jako samostatná společnost, v níž měl PKN jen kontrolní podíl. Když PKN Unipetrol ovládne, může změnit způsob, jakým mezi své dcery rozděluje některé zdroje. Rozhodně ale není v plánu zavírat některou z českých rafinérií.

Máte informace o plánech PKN, co s Unipetrolem bude dál?

V první řadě musíme počkat, jestli odkup akcií bude úspěšný. PKN Orlen určitě má plán. Ale my o něm zatím nevíme. Odhadujeme, že perspektiva petrochemické výroby je velmi dobrá. Naproti tomu spotřeba pohonných hmot bude pravděpodobně klesat. Hodnota Unipetrolu pro PKN je velká a určitě se firma bude dál rozvíjet.

Kdy bude dokončená výstavba nové polyetylénové jednotky?

Stavba bude hotová letos. V prosinci by se už měl rozjet zkušební provoz.

Spolanu jste během roku vytáhli ze ztráty přesahující 400 milionů korun do zisku přes 400 milionů korun. Co jste ve firmě změnili?

Nejvíce pomohly dobré podmínky na trhu. Velká poptávka byla po PVC, kaprolaktamu nebo louhu sodném, což pomohlo hodně v ziskovosti. Navíc loni to bylo poprvé od roku 2014, kdy se sešel přístup k nepřerušeným dodávkám etylénu potrubím z Litvínova s dobrými podmínkami na trhu. V roce 2013 postihly Spolanu povodně a obnovila provoz po několika měsících. V roce 2014 byly podmínky na trhu špatné. Rok 2015 vypadal zpočátku velmi slibně, jenže pak explodovala etylénová jednotka v Litvínově. Následující rok byl trh také dobrý, ale dodávky etylénu se obnovily až od října. Takže rok 2017 byl po dlouhé době první, kdy firma mohla plně využít své kapacity. Pochopitelně si jsme vědomi, že zařízení je zastaralé. Teď pracujeme na plánu, jak ho revitalizovat.

Jak to bude vypadat v letošním roce?

Po odstavení jednotky amalgámové elektrolýzy na konci loňského roku už nebudeme mít tak vysoké marže. Abychom zajistili výrobu PVC, musíme externě nakupovat meziprodukty, které jsme si doposud vyráběli sami.

Dočká se Spolana v dohledné době velké modernizace?

Ano, chceme zastaralé jednotky revitalizovat. Budeme stavět novou energetickou jednotku v roce 2019. Už máme téměř hotovou studii proveditelnosti pro novou jednotku membránové elektrolýzy. Během několika měsíců rozhodneme, jestli ji postavíme. Za předpokladu, že naše investice uskutečníme v oznámeném rozsahu, investujeme do Spolany přibližně tři miliardy korun do roku 2021.

Jaké další zlepšení očekáváte po převzetí kontroly ze strany PKN Orlen?

Zlepší se plánování a tvorba strategie. Pochopitelně se najdou také synergie, které už využíváme, jako třeba společný nákup ropy, ale některé se ještě zesílí.

Které?

Třeba výzkum a vývoj. Výzkumná oddělení obou firem budou moci spolupracovat mnohem těsněji.

Proč nespolupracovaly více už dříve?

Spolupracují, ale budou moci spolupracovat ještě více. Zvláště v petrochemické výrobě, protože v ní jsem v Česku silní. Máme Polymer Institut v Brně a, výzkumné centrum UniCre v Litvínově. Spolupracovat budeme také u biosložek přidávaných do paliv.