Merkelová drtivě vyhrála německé volby, většinu ale nemá. Liberálové propadli

Angela Merkelová, volby září 2013

Angela Merkelová, volby září 2013 Zdroj: ctk/AP

Konzervativní unie (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové v nedělních německých volbách drtivě vyhrála, ale většinu ve Spolkovém sněmu nezískala. Její dosavadní koaliční partner, liberální FDP, ze Spolkového sněmu vypadl. Vyplývá to z oficiálních konečných výsledků voleb. Německo tak nejspíš míří k velké koalici křesťanských a sociálních (SPD) demokratů. V novém Spolkovém sněmu zasednou ještě marxistická strana Levice a Zelení.

Výsledky potvrzují drtivé vítězství CDU/CSU. Konzervativní unii volilo 41,5 procenta německých občanů, což jí vyneslo 311 poslaneckých mandátů z 630, které bude mít nový Spolkový sněm. CDU spolu s bavorskou sesterskou formací CSU dosáhla nejlepšího volebního výsledku za posledních 20 let.

FDP naopak získala jen 4,8 procenta hlasů. Poprvé od vzniku SRN v roce 1949 tak bude ve Spolkovém sněmu chybět a Merkelová si bude muset hledat nového koaličního partnera. Oproti minulým volbám z roku 2009 si svobodní demokraté pohoršili o 9,8 procenta.

Druhou nejsilnější stranou je SPD, která si připsala 25,7 procenta hlasů, což zajišťuje parlamentní křesla 192 poslancům. Následuje Levice s 8,6 procenta hlasů a 64 poslanci. Nejmenší stranou, zastoupenou ve Spolkovém sněmu 63 zákonodárci, bude Spojenectví 90/Zelení, kteří oslovili 8,4 procenta voličů.

Merkelová plánuje úspěšné roky

„Je to super výsledek,“ prohlásila Merkelová před jásajícími stoupenci v centrále CDU v Berlíně. Voličům slíbila, že s ním naloží odpovědně. „V příštích čtyřech letech uděláme všechno, co je v našich silách, aby to byly úspěšné roky pro Německo.“

Podle Merkelové je ještě brzy na to, aby řekla, jaké budou další kroky. Oznámit je chce až po pondělním jednání vedení CDU/CSU, uvedla později v televizní debatě lídrů politických stran, které se dostaly do Spolkového sněmu.

Merkelová v ní vyloučila menšinovou vládu konzervativců, která by podle ní mohla být hrou vabank. „Je samozřejmé, že budu usilovat o stabilní většinu,“ zdůraznila.

Příznivci kancléřky Angely Merkelové jásají po oznámení prvních výsledků parlamentních voleb v neděli 22. září 2013.Příznivci kancléřky Angely Merkelové jásají po oznámení prvních výsledků parlamentních voleb v neděli 22. září 2013. | ctk/APPříznivci kancléřky Angely Merkelové jásají po oznámení prvních výsledků voleb (zdroj: ČTK/AP).

Pokud se Merkelové podaří dovést příští kabinet do konce volebního období, bude mít za sebou 12 let v kancléřském úřadě. Že by se pokusila napodobit svého někdejšího mentora, exkancléře Helmuta Kohla, který řídil Německo 16 let, ale prý zatím neplánuje. „Dívám se na ty čtyři roky, co jsou přede mnou. Dál než do roku 2017 moje fantazie nejde,“ konstatovala.

V této době se Spolkový sněm bude muset obejít bez poslanců dosud vládních liberálů z FDP, kteří nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici získaných hlasů.

Volební lídr FDP Rainer Brüderle to označil za „těžkou hodinu“ pro jeho stranu. „Je zřejmé, že je to nejhorší výsledek, jaký kdy FDP (ve své poválečné existenci) zaznamenala,“ přiznal.

Sociálnědemokratický vyzývatel Merkelové Peer Steinbrück, který chtěl spolu s opozičními Zelenými ukončit osmiletou vládu šéfky CDU, uznal, že jeho strana nedosáhla na výsledek, který si předsevzala. „Míč je teď na straně kancléřky,“ prohlásil.