Merkelová je před summity EU a V4 stále izolovanější

Angela Merkelová v Bundestagu

Angela Merkelová v Bundestagu Zdroj: CTK

Německá kancléřka Angela Merkelová je v úsilí o přerozdělování uprchlíků v EU stále izolovanější. Její plány odmítají Francie, země visegrádské skupiny (V4) i Rakousko, konstatovala agentura DPA den před pražskou schůzkou premiérů zemí V4 a čtyři dny před summitem EU v Bruselu.

„Už i Francie se nyní veřejně staví proti přijímání dalších uprchlíků. Pro kancléřku Merkelovou tak bude obtížnější dospět před summitem EU ke shodě,“ upozornila DPA s poukazem na kancléřčiny plány, jejichž součástí je i převzetí části syrských uprchlíků od Turecka výměnou za posílení kontroly migrantů a hranic. Francouzský premiér Manuel Valls přitom v sobotu v Mnichově kategoricky odmítl, aby jeho země přijímala další uprchlíky kromě už přislíbených 30.000.

V pondělí se v Praze setkají premiéři zemí V4 a Rakouska, aby přiměly Makedonii k uzavření své hranice s Řeckem. Visegrádské země (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) přitom platí za „kritiky německé vítací politiky“, dodává německá agentura ve výčtu odmítavých postojů vůči uprchlické politice Merkelové.

Na pražské schůzce budou státníci jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Časopis Der Spiegel ve svém aktuálním vydání napsal, že se země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti Merkelové. Na nadcházejícím summitu EU příští týden ve čtvrtek a pátek prý hrozí otevřený střet mezi Merkelovou a zeměmi, které její plán odmítají.

Státní tajemník české vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza však v sobotu naznačil, že záložní plán V4 není v rozporu s tím, že tyto země i nadále plně podporují spolupráci s Tureckem. Valls v Mnichově rovněž potvrdil, že jeho vláda odmítá trvalý přerozdělovací mechanismus. Nyní je prý třeba naplnit to, co bylo dojednáno, což je mimo jiné kontrola vnějších hranic EU a budování registračních center pro uprchlíky v Řecku a Itálii.

Francie Bavory nepřekvapila

Postoj Francie nikterak nepřekvapil bavorského premiéra Horsta Seehofera. „Znám jejich mínění. A neposunou se ani o píď,“ řekl Seehofer. Na otázku, jaké vyhlídky má Merkelová se svými návrhy na summitu EU, odpověděl, že doufá v její úspěch. „To teď říkám opravdu upřímně. Protože tady jde i o to, aby Evropa ve svém celku zůstala akceschopná. Nechci si teď vůbec představit, jaké problémy bychom tu měli, kdyby to nefungovalo,“ poznamenal Seehofer.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz Makedonii v pátek nabídl policejní a technickou pomoc při zajištění hranic. Případně je Rakousko ochotno nabídnout i vojáky, pokud to bude třeba, řekl šéf rakouské diplomacie německému deníku Die Welt.

Na řešení EU nemůžeme čekat, musíme učinit bezpečnostní opatření na hranicích na národní úrovni a také na balkánské trase

Nabídku podle agentury APA potvrdil i rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. „Na řešení EU nemůžeme čekat, musíme učinit bezpečnostní opatření na hranicích na národní úrovni a také na balkánské trase,“ sdělila agentuře APA kancelář rakouského ministra obrany. Zabezpečená hranice v Makedonii prý uleví i jižní hranici Rakouska a zpomalí příliv uprchlíků.

Německý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na víkendové bezpečnostní konferenci v mnichově ostře kritizoval údajně nedostatečnou solidaritu v EU, aniž by jmenoval Francii a další země. „Z ducha zakladatelů EU, který říká, že jsme silnější, když jednáme spolu, každým summitem kousek ztrácíme,“ podotkl Schulz.

Šéf německých sociálních demokratů (SPD) Sigmar Gabriel a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) se před summitem EU vyslovili pro zesílenou ostrahu vnitřních hranic EU a lepší kontrolu uprchlického proudu. V apelu na své sociálnědemokratické partnery v Evropě zároveň varovali před vytlačováním Řecka a rozpadem Evropské unie.