Merkelová: Když zkrachuje projekt eura, zkrachuje i EU

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk

Pokud zkrachuje projekt eura, zkrachuje i Evropská unie. Na slavnostním shromáždění u příležitosti 70. výročí založení Křesťanskodemokratické unie (CDU) to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s řeckou dluhovou krizí podotkla, že eurozóna stojí na solidaritě, k řešení ale musí přispět každá země. Vicekancléř Sigmar Gabriel zdůraznil, že pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou návrhy věřitelů, bude to znamenat konec řecka v eurozóně a ne podklad pro nová jednání.

„Evropská unie je společenství zemí, které se cítí zavázány stejnými hodnotami. Z tohoto základu mohl vzejít i velkolepý projekt eura. Proto je euro víc než jen měna, je založeno na vzájemné důvěře a společných zásadách,“ řekla Merkelová. „Pokud euro zkrachuje, zkrachuje i Evropa,“ zdůraznila.

„Pro naše vzájemné porozumění (v eurozóně) je bytostně nutné, abychom na jedné straně byli vzájemně solidární, na druhé straně ale aby každý přinesl svůj vlastní příspěvek k řešení problémů. Solidarita a vlastní odpovědnost jsou dvě strany téže mince,“ uvedla kancléřka.

Merkelová přitom apelovala na hledání kompromisu v současné situaci kolem Řecka. „Pokud přijdeme o schopnost nalézat kompromisy, bude Evropa ztracena,“ řekla. Vyzdvihla přitom práci svého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který podle ní v posledních měsících usilovně hledal možnosti, jak řeckou krizi vyřešit.

Merkelová a Gabriel dnes odpoledne jednali o situaci kolem Řecka s šéfy parlamentních stran a po jednání novinářům řekli, že nabídka mezinárodních věřitelů Řecku byla „velkorysá“. „Na řecké straně ale chyběla ochota ke kompromisu,“ řekla Merkelová.

„Řecká vláda měla v úmyslu vyjednat si pomoc, aniž by musela na oplátku něco udělat. Evropa ale nemůže trvale poskytovat bezpodmínečnou finanční pomoc. Nejen řecká vláda, ale i všechny ostatní evropské vlády se musí ze svých činů zodpovídat svým občanům,“ řekl Gabriel.

Merkelová: Vypsání referenda je legitimní

Vypsání referenda o návrzích věřitelů je podle vicekancléře legitimní krok. „Voličům musí být jasné, o čem rozhodují. Že je to jasné 'ano' nebo 'ne' setrvání v eurozóně. A pokud tamní (řecká) vláda zodpovědně vládne, musí to svým občanům otevřeně říct,“ řekl Gabriel. „Pokud se v referendu rozhodne proti nabídce (věřitelů), pak si to nesmí nikdo vykládat tak, že budou jednání pokračovat. To bude jasné rozhodnutí proti setrvání v eurozóně,“ zdůraznil.

Podle vicekancléře se Německo bude snažit, aby euro zůstalo silnou a stabilní měnou, ať už se Řekové v referendu vysloví jakkoli.