Merkelová: Německo nemůže samo stanovit strop pro uprchlíky

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Německo nemůže jednostranně stanovit horní hranici pro počet běženců, kteří mohou do země přijít. V televizi ZDF to řekla kancléřka Angela Merkelová. Při řešení uprchlické krize apelovala na evropskou spolupráci a také na koordinaci kroků s Tureckem, které považuje za klíčového partnera. Kancléřka zároveň popřela, že by ve vládě byly spory o postup v uprchlické krizi.

„Není možné jednostranně stanovit horní hranici. Nemůžeme v Německu jednostranně určit, kdo ještě přijde a kdo už ne,“ řekla Merkelová. Podle ní by byla správná cesta dohodnout se v rámci celé EU na kvótách pro počet běženců, které by bylo možné vyzvednout přímo z Turecka a rozdělit mezi členské státy.

Zároveň je podle Merkelové nutné jednat s Tureckem o tom, aby zlepšilo standardy při péči o uprchlíky, kteří se zdržují na jeho území. Unie by podle ní měla Turecku v této věci finančně pomoci, jak se zavázala už tento týden na summitu na Maltě.

Německá kancléřka si také postěžovala na nedostatek solidarity mezi evropskými státy v uprchlické krizi. „Největším zklamáním pro mě je, že se nedaří v Evropě najít dohodu o spravedlivém rozdělení dopadů krize,“ řekla. Německo usiluje o vytvoření stálého mechanismu pro rozdělování běženců mezi členské státy EU, protože v současnosti většina uprchlíků míří jen do tří zemí - Německa, Švédska a Rakouska. Mezi odpůrce tohoto mechanismu patří mimo jiné Česko.

Žádné zásadní spory

Merkelová také popřela, že by v její vládě panoval zásadní rozpor ohledně toho, jak uprchlickou krizi řešit. Tento dojem přitom vyvstal poté, co ministerstvo vnitra tento týden oznámilo návrat k dublinskému systému, což znamená, že by země začala znovu vracet i syrské běžence do zemí, kde vstoupili na území EU. Podle mluvčí vlády o tom nebyla kancléřka předem informována, informaci údajně nedostali ani ministři za SPD.

„V koalici jsme přijali dohodu, že o tom, jak bude probíhat azylové řízení se syrskými žadateli, se rozhodne na konferenci (zemských) ministrů vnitra v prosinci,“ řekla Merkelová. Interní dohody mezi ministry se podle ní dodržují.

Socialisty popudil i Schäuble

Kancléřka se nicméně distancovala od výroku ministra financí Wolfganga Schäubleho, který příchod uprchlíků přirovnal k lavině a popudil tím SPD. „Já v takových obrazech neuvažuji. Dívám se na běžence jako na jednotlivé bytosti s jednotlivými osudy,“ řekla.

Merkelová čelí propadu popularity voličů. Podle průzkumu ZDF je většina Němců přesvědčena, že kancléřka postupuje v uprchlické krizi špatně, větší podporu než ona má de Maiziére. Merkelová nicméně vyjádřila přesvědčení, že má stále důvěru své Křesťanskodemokratické unie a že vláda i ona sama mají situaci kolem běženců pevně v rukou. „Na svém kurzu absolutně trvám,“ zdůraznila.