Merkelová: Osud sankcí proti Rusku závisí na plnění dohod

kancléřka Angela Merkelová

kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by další uplatňování sankcí proti Rusku mělo záviset na splnění dohod z Minsku o urovnání ukrajinského konfliktu. Prodloužením unijních sankcí se má zabývat červnový summit "osmadvacítky".

„Během březnového summitu jsme přijali jednoznačné politické rozhodnutí, tedy rozhodnutí všech šéfů států a vlád, které praví, že sankce jsou spjaty s plněním minských dohod. Je jasné, že splnění tohoto balíku (dohod) potrvá déle, než do srpna či září. Znamená to, že se v červnu budeme zabývat touto otázkou a na základě společného politického rozhodnutí budeme jednat o prodloužení, anebo rozhodneme o prodloužení sankcí,“ odpověděla Merkelová na otázku, zda by sankce proti Rusku měly být zachovány, zmírněny či zpřísněny.

Polská hostitelka, premiérka Ewa Kopaczová uvedla, že se s kancléřkou Merkelovou shodla, že sankce by měly být prodlouženy.

Sankce byly zavedeny na rok

EU kvůli ruské anexi Krymu a ruské podpoře separatistů na východě Ukrajiny zavedla proti Rusku sankce, které mimo jiné omezují přístup ruských státních bank a společností ke kapitálu, omezují prodej vyspělých technologií, zařízení dvojího (civilního a vojenského) využití či embargo na zbraně. Restrikce byly zavedeny na rok, čili by měly vypršet koncem července, pokud nebudou prodlouženy.

Právě za přispění německé kancléřky a francouzského prezidenta se v Minsku v únoru podařilo uzavřít dohodu o příměří na východě Ukrajiny, stažení těžkých zbraní a dalších krocích, které by měly urovnat konflikt mezi prozápadní vládou v Kyjevě a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. Mimo jiné by se v Donbasu měly odehrát nové volby či Ukrajina by měla do konce roku znovu kontrolovat své hranice s Ruskem i v úseku, který nyní ovládají separatisté.

Ještě před zahájením polsko-německých vládních konzultací tisk psal, že Kopaczová hodlá naléhat na svou německou kolegyni, aby Německo odmítlo jakékoli uvolnění sankcí přijatých vůči Rusku. Polsko patří v Evropské unii k nejdůraznějším kritikům postupu Moskvy, která podporuje proruské separatisty v Donbasu. O nějakém uvolňování sankcí nechce Varšava zatím slyšet. Kancléřka podle polského listu Gazeta Wyborcza názor varšavské kolegyně sdílí, ale uvolnění sankcí se domáhají německé podnikatelské kruhy a řada vlivných politiků koaliční sociálnědemokratické strany (SPD).