Merkelová: Řecké návrhy změn na dohodu s eurozónou nestačí

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německé kancléřce Angele Merkelové poslední návrh Řecka na dohodu s eurozónou nestačí. Je podle ní zapotřebí zásadních změn, aby německý parlament mohl dohodu přijmout. Ministři financí eurozóny budou dnes jednat o prodloužení záchranného programu pro Řecko a o řešení řeckého dluhu. Atény ale oznámily, že už učinily vše, co je v jejich silách, ve snaze o nalezení kompromisu.

„Je zapotřebí významného zlepšení v podstatě toho, o čem se jedná, abychom o tom mohli hlasovat v německém parlamentu, například příští týden,“ prohlásila dnes Merkelová na tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v Paříži.

Kancléřka dodala, že všechny země eurozóny mají stále za cíl udržet Řecko v tomto jednotném měnovém bloku.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho závisí výsledek na tom, zda si jednající strany mohou důvěřovat. „Je to o tom být schopní vzájemně si důvěřovat a posílit důvěru lidí ve všech evropských zemích i do budoucna v tento evropský sjednocovací proces. To je skutečný úkol, a to je to, na čem pracujeme všemi silami,“ řekl před zasedáním.

Odchod Řecka z eurozóny je na stole, naznačil Hollande

Také Hollande řekl, že Řecko musí plnit svoje závazky. Dodal ale, že jeho partneři v eurozóně musejí brát rovněž v potaz výsledek lednových voleb v Řecku, které přivedly k moci strany odmítající politiku úspor, k níž se Atény zavázaly výměnou za mezinárodní program úvěrové pomoci, který zabránil řeckému bankrotu.

Hollande prohlásil, že na schůzi ministrů financí zemí eurozóny se musí najít dohoda o Řecku. „Řecko je v eurozóně a Řecko musí zůstat v eurozóně,“ řekl Hollande. Dodal, že neexistuje scénář pro odchod Řecka z eurozóny.

Před čtyřmi dny ale přišla francouzská rozhlasová stanice Europe 1 s informací, podle které Hollande její redaktorce potvrdil, že možnost odchodu Řecka z eurozóny na stole je. Prezident to prý zdůvodnil tím, že zatímco před pěti lety při stejné situaci hrozilo, že Řecko s sebou strhne Španělsko, Itálii a Portugalsko, nyní už takové nebezpečí nehrozí.

Řecko slibuje
Řecko v žádosti o prodloužení pomoci mimo jiné slibuje, že bude splácet své dluhy, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům a proti korupci a bude se snažit nastartovat ekonomiku.
Stávající program pomoci vyprší 28. února o půlnoci a bez něj hrozí Řecku vedenému vládou krajně levicového premiéra Alexise Tsiprase státní bankrot.

ECB se připravuje na odchod Řecka z eurozóny

Zatímco Atény stále jednají s eurozónou o podmínkách nové finanční pomoci, Evropská centrální banka už chystá záložní plán. Podle týdeníku Spiegel se ECB připravuje na možné vystoupení Řecka z měnové unie.

Bankéři ve Frankfurtu nad Mohanem nyní vymýšlejí, jak minimalizovat dopady možného návratu Atén k drachmě. Podle informací německého magazínu se plánovači zaměřují především na to, jak udržet pohromadě zbytek eurozóny a zabránit dominovému efektu, který by po řeckém rozhodnutí mohl následovat.

Navzdory všemu ujišťování o opaku nyní evropští státníci tlačí na Řecko, aby zavedlo kontrolu pohybu kapitálu. Podle údajů ECB totiž Řekové ze země v posledních dnech převádějí do zahraničí přes miliardu eur denně.